Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Представиха книгата "Родната Европа" на Чеслав Милош в Библиотеката
Автор: Екип Ruse24.bg 12:47 / 15.02.2013Коментари (0)463
©
Въпреки промяната на границите, вследствие на войните, народите на Европа, остават заедно, те принадлежат към един общ за всички род. Това е посланието на книгата "Родната Европа" на полския Нобелов лауреат Чеслав Милош, която беше представена в Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе. Съорганизатори бяха Международно дружество "Елиас Канети" - Русе и Полският културен институт - София.

Директорът на Русенската библиотека г-жа Теодора Евтимова откри вечерта. Специални гости на събитието бяха консулът на Полша в България - г-жа Катажина Деда, директорът на Полския културен институт - г-жа Агнешка Кошчушко, както и представители на полската общност в Русе.

Поздравителен адрес от името на Областния управител г-н Стефко Бурджиев беше връчен на г-жа Катажина Деда за съдействието на Полския институт при издаването на книгата "Родната Европа".

За автора и неговата книга говориха председателят на Международно дружество "Елиас Канети" проф. Пенка Ангелова и преводачката доц. д-р Маргрета Николова от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Чеслав Милош (1911-2004) е поет, прозаик, есеист, преводач, Нобелов лауреат за литература през 1980 г., автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на много престижни литературни награди. На българския книжен пазар почитателите на полската литература могат да намерят седем негови книги - "На брега на реката", "Това", "Годината на ловеца", "Поробеният разум", "Долината на Иса", "Крайпътно кученце", "Родната Европа".

"Родната Европа" е автобиографичен роман, изпълнен със спомени от живота на Чеслав Милош и пътуванията му. В книгата той е видян като гражданин не на конкретна страна, а на цяла Европа, каквито са и всички големи европейски умове. Това е ключова книга, разказваща за идентичността на човека от Източна Европа и за неговите връзки с европейската история и култура, за ролята на литературата и идеологиите.

В края на срещата гостите направиха дарение на Русенската библиотека от произведения на известни полски автори, част от които на полски, а също и в превод на български език.

В книгата за впечатления на Регионална библиотека "Любен Каравелов" г-жа Деда написа: "Благодаря много за поканата на Библиотеката по повод представянето на книгата "Родната Европа" на Чеслав Милош. Много се радвам, че имах удоволствието да дойда в Русе - за пръв, но не и за последен път".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: