Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Представиха комплекс от мерки за превенция на пожарите в Русенско
Автор: Екип Ruse24.bg 15:54 / 24.07.2024Коментари (0)1098
©
Екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Русе са реагирали на 307 произшествия от началото на юни до днес, информират от Областната дирекция.

От тях 48 са пожарите с преки материални загуби, а 153 са случаите, в които е трябвало да се гасят предимно горящи сухи треви и храсти. Това съобщиха от РДПБЗН по време на инициирана от областния управител Драгомир Драганов и неговия заместник Георги Георгиев среща на местни и държавни институции, имащи отношение към предотвратяването на пожари. Затова от ръководството на Областната администрация поискаха по-строг контрол за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Държавните и местните институции ще трябва да следят за спазване на забраната за палене на открит огън, палене на стърнища и други растителни отпадъци, тютюнопушене и паркиране на автомобили в площите с посеви. Мярката обхваща и териториите на разстояние до 50 метра от посевите и до 100 метра от границите на горските територии. Не се допуска и изхвърляне на незагасени цигари, включително и местата за събиране на отпадъци.

Подобна забрана важи и за районите на бензиностанциите, крайпътните заведения, паркингите и местата за почивки. Предвижда се и провеждането на допълнителни инструктажи на собствениците и ползвателите на земеделски земи, а също и на животновъдите и техните служители. Особено внимание относно спазването на забраната за палене на открит огън и извършването на огневи работи ще бъде обърнато и на районите на природните паркове, защитените зони и туристически маршрути, като се наблегне на местата за пикници, заслони и екопътеки.

През следващите седмици ще се проведат и срещи с представители на ловно-рибарските сдружения, на които ще бъдат обсъдени правилата и нормите за пожарна безопасност както при ловните, така и при риболовните излети. Припомняме, че от 10 август се открива и активния ловен сезон.

Същевременно Драганов поиска от кметовете да налагат административни санкции в случай на правилата за противопожарна безопасност, както и да съдействат за опресняване и разчистване на противопожарните пътища във вилните зони и горските територии в региона, така че при нужда да могат да влязат специализирани автомобили. Същевременно се предвижда и актуализация на списъка с физически и юридически лица, които могат да предоставят тежка верижна и високопроходима техника за нуждите на огнеборците.

Статистиката сочи, че през настоящия летен сезон се наблюдава увеличение с близо 50% на произшествията спрямо същия период на миналата година, когато техният брой е бил 226. Според ръководството на РДПБЗН влияние върху това оказват високите температури, които са регистрирани през последния месец. Те поясниха, че проблем при потушаването на пламъците на места е създавал и силният вятър с постоянна смяна на посоката.

Около 60% от произшествията са вследствие на проявена човешка небрежност. Има и такива, възникнали в района на железопътни релси, като последният случай е след блокирали спирачни системи на подвижния жп състав в района на село Стърмен. Това бе и една от причините Драганов да настоява за предприемане на незабавни мерки за почистване на сервитута около жп линиите в региона. Изказана беше и идеята, че използването на дрон би осигурило по-добро наблюдение и противодействие на пожарите, особено при тези в горските райони. Прогнозите са, че всяка следваща година ще бъде по-тежка и затова от пожарната обърнаха внимание на превенцията, като бе отправена благодарност за помощта от страна на доброволното формирование на Община Русе и служителите на Регионалната дирекция по горите.

Вече са съставени четири акта на установени извършители на запалвания в региона. За целта е получено съдействие от полицията. Продължава да се търси конкретният извършител, виновен за пожара в района на квартал "Средна кула“. Директорът на РДПБЗН комисар Светослав Войчев коментира, че това е много трудно, тъй като в подобни случаи огънят унищожава почти всички следи. Той уточни, че е в ход досъдебно производство.

От Военното формирование в Русе съобщиха, че в кризисна ситуация могат да съдействат с до 15 човека личен състав, три товарни автомобила с повишена проходимост, както и две водоноски с вместимост до 1200 литра.

В срещата участваха десетки представители на местната и държавната власт от региона.

Още по темата: общо новини по темата: 400
07.09.2024 »
07.09.2024 »
05.09.2024 »
01.09.2024 »
31.08.2024 »
29.08.2024 »
предишна страница [ 1/67 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: