Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Представители на Европейската тематична мрежа по компютинг се срещат за първи път в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 15:50 / 15.06.2009Коментари (0)324
© Ruse24.bg
Първа среща на Европейската тематична мрежа "Обучение, изследвания и иновации в образованието по компютинг" и Юбилейна Десета Международна конференция CompSysTech'09 ще се състои на 18 и 19 юни в Русенския университет.

"Мрежата" обхваща 70 организации от 31 страни, което я прави една от най-големите в Европа. Затова в Брюксел на шега я наричат "модел на обединена Европа". Целите й са също толкова мащабни. Освен задължителния анализ на връзките между обучение, наука и иновации в компютинга партньорите трябва да съгласуват общо виждане по актуализирането на обучението по компютинг в трите му степени - бакалавърска, магистърска и докторантура. Трябва да се определят и ключовите теми в учебното съдържание. Виртуална мрежа от центрове ще разпространява иновативните образователни технологии в обучението по компютинг. Ще се предоставят он-лайн бази данни за разработваните в областта на компютинга научни проекти. Планирани са три международни конференции по електронно обучение и три по CompSysTech (компютърни системи и технологии).

Сред водещите цели на Мрежата е да се създаде Student's European-Job-Factory - бази данни на завършващите студенти, до които да имат достъп както студенти и дипломанти, така и фирмите в бранша, за да се ускори и оптимизира процесът на реализация на специалистите.

Десетата юбилейна конференция CompSysTech'09 е част от активностите на Мрежата и основно събитие от работата й тази година. Повечето от 48-те чуждестранни учени, които участват в нея, са партньори в проекта. Заявените доклади общо са над 100 от 21 страни. Председателят на Федерацията на научно-техническите съюзи акад. Васил Сгурев, председателят на Президиума на ВАК акад. Петър Кендеров и директорът на специализирания институт по компютърни науки към БАН акад. Кирил Боянов са сред водещите учени на форума. Акад. Боянов ще изнесе и основният пленарен доклад "Информационните и комуникационните технологии - база за научни изследвания".

Както е известно, Русенският университет е координатор на проекта Европейска тематична мрежа по компютинг, разработван под егидата на Европейската комисия. За ефективното му ръководство доц. Ангел Смрикаров получи наградата "Питагор" на МОН за 2008, а гл. ас. Стоянка Смрикарова беше удостоена от Научния съвет на Словашкия технологичен институт с най-престижното му академично отличие - медала "Волфганг Кемпелен".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: