Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Представят модерна компютърна система за контрол на качеството
Автор: Екип Ruse24.bg 09:00 / 30.10.2009Коментари (0)232
©
Модерна компютърна система MACQU за управление на технологичните процеси и контрол на качеството на продукцията в земеделското производство ще бъде обсъждана на семинар по проекта „Регионален център за устойчиво развитие и използване на земеделска и транспортна техника" в Русенския университет. Системата ще бъде представена от проф. Ник Сигримис от Селскостопанския университет на Атина, който е и основател на гръцката фирма-производител. Два модула от системата вече са закупени по проекта за нуждите на Регионалния център в русенското висше училище.

 

MACQU има отворена модулна архитектура и може да бъде конфигурирана така, че да посрещне специфичните нужди на потребителите за постигане на устойчиво качество и количество на продукцията в оранжерии, животновъдни ферми и рибни стопанства. Фермерът може сам да създаде модел и да управлява микроклимата и хранителния разтвор за растенията в оранжерията си. Системата има и широки възможности за приложение в учебната работа, тъй като има вградени управляващи програми за температурата и влажността на въздуха, на вентилационните отвори и прозорци, на термични екрани и сенници. Обучаващо предимство на MACQU е възможността да се използват голям брой мениджърски стратегии в системите за напояване.

Друго важно качество на системата е нейната развойна среда за провеждане на научни експерименти и тестване на нови мениджърски стратегии в управлението на микроклиматичните процеси, в управлението чрез биологични модели, при разработването на рецепти и режими за напояване и наторяване, и за оптимизиране на енергопотреблението.

Проектът стартира тази година и има срок на изпълнение 36 месеца. Координатор е Русенският университет с партньори Техническия университет-София, Техническия университет-Варна, Института по мелиорация и механизация-София и Института по почвознание „Н. Пушкаров"-София. Ръководител на разработката е доц. Христо Белоев. Семинарът се провежда в секцията „Развитие на стационарните производствени системи в прецизното животновъдство и растениевъдство" на Научната конференция'09, която се открива днес в университета.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: