Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Представят над 400 доклада на традиционния научен форум в РУ
Автор: Екип Ruse24.bg 17:11 / 27.10.2009Коментари (0)224
© Ruse24.bg
Традиционния си годишен научен форум, посветен на Деня на народните будители, провежда на 30 и 31 октомври Русенският университет в партньорство със Съюза на учените - Русе. Близо 400 научни доклада в 25 научни области ще бъдат представени тази година в двата дена на Научната конференция' 09. Работата на форума е организирана в Пленарна сесия и панелни заседания на отделните научни секции.

Пленарната сесия се открива на 30 октомври, петък, от 15.00 ч. в Аулата на Ректората с три пленарни доклада в областите на техническите науки, езикознанието и медицината. Те ще бъдат изнесени от специалните гости на форума председателя на Българската академия на науките акад. д.т.н. Никола Съботинов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев от Великотърновския университет и д-р Милен Шишков от Harvard Medical School. Темата на изложението на акад. Съботинов е „Лазери с пари от меден бромид - от изследването през изобретението до производството". Проф. Харалампиев ще сподели „Размисли за бъдещето на българския език", а д-р Шишков ще представи „Новости в оптичната медицинска диагностика".

Д-р Младен Шишков, който е родом от Русе и възпитаник на Математическата гимназия, след дипломирането си във Физическия факултет на Софийския университет е работил четири години в катедрата по Физика на Русенския университет. Впоследствие специализира три години в Техническия университет в Дрезден, след което заминава за САЩ. Той получава докторската си степен по физика в Университета в Темпъл, Филаделфия, и постъпва в Лабораторията по фотомедицина към една от учебните болници на Медицинския факултет на Харвардския университет. Екипът на д-р Шишков е автор на оптични методи, използвани в съвременната хирургия. Изобретенията му в областта на оптичната диагностика са защитени с патент в САЩ, ЕС, Япония и Китай. Д-р Шишков е приел с удоволствие поканата на Русенското висше училище да се включи в работата на форума, да се срещне със своите колеги и да посети отново родния си град.

По традиция, в края на пленарното заседание председателят на Съюза на учените - Русе проф. д-р Емил Маринов ще връчи наградите на Съюза за 2009 г. С „Грамота за активна научна дейност" е отличен проф. д-р инж. Димитър Станчев. „Грамотата за цялостно научно творчество" се присъжда на проф. д.т.н. инж. Руско Шишков. Доц. д.т.н. инж. Руси Г. Русев получава „Грамотата за високи научни постижения в областта на техническите науки". С „Кристален приз" за научно творчество" на млад учен е отличен Илиян Илчев.

ДХК на Русенския университет проф. д.т.н. инж. Борис Томов е удостоен със званието „Почетен член на Съюза на учените - Русе".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: