Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Предстои създаване на ВиК Асоциация в обособената територия на Област Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 16:00 / 16.12.2009Коментари (0)327
©
Заседание на Областния съвет за развитие, което беше открито и водено от областния управител Пламен Стоилов, се проведе днес.

В началото Стоилов призова всички кметове на общини от област Русе за отлична комуникация както помежду им, така и с екипа на Областна администрация във връзка с изпълнението на дейностите по зимна поддръжка на пътищата. Той подчерта, че към момента ситуацията е под контрол, но действията по поддръжка на пътищата трябва да бъдат общи, своевременни и координирани.

При откриването на заседанието областният управител заяви още, че това е първото заседание на Областния съвет за развитие за 2009 година и определено може да се отчете липса на организация на областно ниво във връзка с процесите на планиране. Според него досега в областта на планирането е действано стихийно и некоординирано.

Пламен Стоилов представи промените в състава на Областния съвет за развитие. Нов член е представителят на регионалната структура на КНСБ Александър Йорданов, а заместник председател ще бъде заместник областният управител Петър Даскалов. Областният управител по право е председател на Съвета.

Като точка от дневния ред членовете на Областния съвет за развитие одобриха Областна стратегия за развитие на социалните услуги (2010-2015г.) в област Русе, като взеха решение във всички общини да се разработят общински планове за развитие на социалните услуги.

На заседанието се обсъди и изграждане и управление на Асоциация „В и К" в обособената територия на Област Русе, което е регламентирано с последните изменения на Закона за водите. Съгласно тях Областна администрация и общините трябва да изготвят списъци за ВиК съоръжения, които са на тяхна територия, не са предадени на ВиК Русе и съответно са публична държавна и публична общинска собственост. ВиК Русе също следва да изготви списък на активите си. Крайният срок за изготвяне и изпращане на списъците в Министерство на регионалното развитие и благоустройството е 24 март 2010 г. Целта е всички активи да бъдат описани и впоследствие ще бъде създадена Асоциация „В и К", която ще ги управлява. Тя ще бъде юридическо лице, без право да формира печалба, и ще бъде ръководена от Общо събрание и Председател.

Членовете на Областния съвет за развитие дадоха положително становище за необходимостта от реализиране на подадените от общини от Областта проекти по Оперативна програма „Околна среда", както следва: от Община Русе - 4, от Общините Сливо поле, Борово, Иваново и Ветово - по един.
По време на заседанието се прие постоянните комисии, подпомагащи дейността на Съвета да бъдат окрупнени и техният брой да бъде намален на 8. Така те ще бъдат по-работещи и полезни.

Като последна точка от дневния ред членовете на Областния съвет за развитие одобриха концепция за разработване на актуализиран документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие 2009 - 2013г. Документът ще бъде разработен от работна група включваща представители на Областна администрация Русе, общините от област Русе, РУ „Ангел Кънчев" и Бизнесцентъра за малки и средни предприятия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: