Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Премиера на мюзикъла "Моята прекрасна лейди"
Автор: Екип Ruse24.bg 12:50 / 16.07.2012Коментари (0)1614
©
Русенската опера отлага своята ваканция, за да може да представи дълго подготвяната премиера на мюзикъла "Моята прекрасна лейди". Двете премиерни представления са в програмата на русенския летен фестивал "Сцена край реката". Но това нека не подвежда публиката - премиерата няма да бъде в Летния театър, а на 17 юли от 19 часа в залата на Русенската опера. 

Второ представление - 19 юли, четвъртък от 19 часа в залата на Русенската опера.

Музиката на прочутия мюзикъл е на композиторите Фредерик Лоу и Алън Джей Лернер по пиесата на Бърнард Шоу "Пигмалион". Публиката ще може да чуе познатата и обичана музика от популярните песни на симпатичните герои на пиесата, изпълнени от младите и по-зрелите солисти на Държавна опера - Русе в обстановката на красиви декори, илюстриращи богатия и изискан лондонски стил. Очакваме режисурата да носи белезите на оригиналността на режисьора Симеон Симеонов, но и да остане в атмосферата на британската автентичност.

В ролята на милата Илайза публиката ще види младите солистки на Русенската опера Елица Желева и Кремена Ганчева, Хигинс - нейния покровител ще изпълни младият бас Калоян Христов, а неговия верен приятел - Стоян Стоянджов. Съответно в ролите на Мисис Пиърс и Мисис Хигинс ще видим Йоланта Николаева и Петя Цонева. Многобройни са второстепенните и поддържащите роли, за които постановъчният екип е избрал най-атрактивните артисти и танцьори от балета на Русенската опера.

Красивата сценография е дело на Елица Георгиева, а елегантните костюми - на Яна Дворецка. Публиката ще се наслади на хореографията на Боряна Сечанова, а също и на въодушевената игра на Хор "Дунавски звуци" с хор-майстор Стелияна Стефанова - Хернани.

Диригент-постановчик на "Моята прекрасна лейди" е Владимир Бошнаков.

Мюзикълът ще бъде изпълнен на български език в превод на Илияна Байчева, текстова и музикална редакция, оркестрация и аранжимент - Веселин Байчев.

Режисьорът Симеон Симеонов е завършил НАТФИЗ "Кр.Сарафов" през 1993 година със специалността Куклена режисура. През 2000 година защитава магистърската си степен в НБУ по оперна режисура, където в момента преподава Актьорско майсторство и режисура за музикален театър.

Режисьорските задгранични изяви на Симеонов са постановки на "Аида" и "Трубадур" в Чехия, а на "Любовен еликсир" - в Германия и Швейцария. На сцената на Русенската опера той е гостувал с постановки на "Аида", "Така правят всички", "Отвличане от сарая" и едноактните опери "Телефонът" и "Меховете". Последната постановка на Симеон Симеонов е на едно от най-старите оперни заглавия - "Коронацията на Попея" от Клаудио Монтеверди. 

Тя бе поставена за първи път в България и премиерата й бе в програмата на Мартенски музикални дни в Русе. В настоящия сезон с успех тя се предтави неколкократно в София, включително и на Международния фестивал "Софийски музикални седмици".

Опитът на Симеон Симеонов в областта на мюзикъла е свързан с постановката на "Опера за три гроша" от Курт Вайл по пиесата на Бертолд Брехт на сцената на Театрална работилница "Сфумато" - София.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
50-ото Народно събрание
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: