Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Преминахме към лятното часово време
Автор: Екип Ruse24.bg 09:29 / 28.03.2010Коментари (4)290
© Ruse24.bg
Тази нощ в 3.00 часа през преминахме към лятното часово време. Часовниковата стрелка се премести с един час напред. Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в края на октомври. Идеята да се местят стрелките на часовниците се е родила в главата на американец, а за първи път е била приложена в Германия по време на Първата световна война през 1916г. Целта е била да се икономисат свещи и електричество тъй като страната изпитвала недостиг на суровини.

Скоро след това примерът на Германия бил последван от Великобритания, Канада и САЩ. Сега това се прави в 110 страни по света. Сред европейските държави само Исландия никога е въвеждала лятно време. У нас местим стрелките на часовниците от 1979 година.

В Русия с настъпването на лятното часово време тази година страната ще загуби два от часовите си пояса. Часовата реформа е по нареждане на президента Дмитрий Медведев. Той възложи правителството да проучи въпроса за намаляването на часовите зони от 11 на 5 и за отмяна на зимното и лятното часово време. Според президента намаляването на часовите разлики ще съживи деловата активност, ще стимулира стопанските връзки и проектите. Медведев за първи път повдигна въпроса за съкращаване на часовите пояси в посланието си пред федералния парламент миналата есен. Идеята му бе подкрепена от руски учени и експерти,които са изчислили, че часовата промяна не води до икономии.

Досега в Русия имаше общо 11 часови зони. Някои от тях обединяваха доста голям брой руски административни субекти, а други само един или два субекта. Съгласно реформата пет субекта не промениха стрелките тази нощ, защото са включени в други часови пояси. Камчатка и Чукотка, например, стават част от Магаданския часови пояс, в който времето е с 8 часа напред от това в Москва.

Източник: Ekipnews







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 28.03.2010 г.
+1
 
 
В Русия съм, в Русия съм :D
0
 
 
Тов с лятното време си е суперско, какво толкова на му харесвате, някой си спал един час по-малко, голям рев, голяма работа, чувствал се уморен, какво му е лошото вместо в 6 часа, да се стъмва в 9?Вместо като тръгваш на работа сутрин в 7:30 да е студено и разведеляващо се, да грее слънчице и да е позатоплящо се.Лятното часово време е по-доброто такова време, един-два дни за аклиматизация и всичко вече е 6 точки.А икономия винаги има, сега ще пускаме осветлението с поне час по-късно, толкова реклами за световния ден на земята, да гасим лампите за един час в събота.Сега като до октомври ще пускаме един час по-късно осветлението не е ли пак същото? Поздрави на всички.
+1
 
 
Според мен пък е по-добре лятото да се стъмнява по-късно... А колкото до икономийте, не съм запознат, но колкото и да са малко е хубаво да ги има, защото сами виждаме какво става с домът ни - Земята!
-2
 
 
С две думи пълна каша :) Вече не ползваме свещи и щом руските учени казват, че не се икономисва почти нищо - значи може да се приеме края на този ритуал :) Американците все измислят някакви глупости и се бъркат в живота на целия свят :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: