Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
През ноември служителите от "Защита на потребителите" извършиха общо 193 проверки
Автор: Екип Ruse24.bg 17:09 / 07.12.2011Коментари (0)262
© Ruse24.bg
В 23 новоразкрити обекта е извършен превантивен контрол. 8 са извършените проверки на средства за подслон и места за настаняване, относно воденето на регистрите на настанени туристи и ежемесечното подаване на информация в Община Русе за реализираните нощувки. Извършени са 3 проверки във връзка със спазване на дадени задължителни предписания за отстраняване на несъответствия и нарушения. Проверени са 8 търговски обекта за смяна на гуми, бензиностанции, обекти за продажба на зимни течности. 131 са извършените текущи проверки.
 
Посетени са 20 обекта, във връзка с подадени жалби и сигнали на граждани. Разгледани са 24 жалби на потребители за рекламации на стоки и услуги и един сигнал от граждани. Пет от жалбите за рекламации са подадени през октомври, 2011г., деветнайсет са постъпили през ноември, 2011г. По подадения сигнал е извършена документална проверка.

През периода жалбите са основно срещу некачествено извършени услуги и недоставени и монтирани стоки по сключени договори за изработка: на комарници на прозорци, изработка врати, домофонни системи, ремонт на рамки за очила - общо 5. Две жалби са препратени по компетентност до Комисия за защита на потребителите-София и Държавна комисия за енерго и водно регулиране. Една жалба за извършени строително-ремонтни работи от Физическо лице не попада в обхвата на ЗЗП. Четири са жалбите срещу мобилни оператори-две от тях са неоснователни, по други две към момента няма окончателно решение. Останалите жалби са за рекламации на ел. уреди и извършени услуги.

Със съдействието на служителите от отдел "Защита на потребителите", по 11 жалби потребителите са удовлетворени:

- чрез замяна на стоките с нови /за дефектирал телевизор, поставяне на нови плаващи первази и монтаж на интериорни врати, бойлер, ботуши с дефектен форт/;
- чрез възстановяване на заплатените суми / за закупен пасатор, поръчка на питка, казанче за баня, недоставени мебели/;
- монтирани забавени комарници на прозорци, постигнато споразумение за безплатно извънгаранционно обслужване на рамки за очила, довършване на забавен монтаж на домофонни системи, уговорено посещение на сервизен техник за повредена хидромасажна вана.

Четири от жалбите не са удовлетворени от търговците. По една от тях потребителят желае възстановяване на необосновано висока сума без документи доказващи стойността на стоката. За рекламиран телевизор и пистолет за боядисване, според търговците и съответните оторизирани сервизи уредите работят нормално според фабричните настройки; за рекламиран радиатор за отопление е установено, че получената повреда е вследствие на неправилен монтаж от потребителя. 

За установени административни нарушения при извършените проверки, контролните органи са съставили общо 11 актове, от които 10 са за нарушения на ЗЗП, и 1 за неизпълнение на разпоредбите на Наредба № 5 на Общински съвет Русе. През изтеклия месец най- много са съставените актове за неспазени дадени задължителни предписания.

През периода са постъпили две възражения по съставени актове за нарушения, които са потвърдени от наказващия орган и ще бъдат издадени наказателни постановления.
Издадени са 3 наказателни постановления - по Закона за защита на потребителите.

На нарушителите са връчени 39 наказателни постановления с наложени санкции и глоби за 10 730 лв.

До Русенски районен съд чрез Община Русе са обжалвани 4 наказателни постановления.

През периода е влязло в сила едно решение на РРС, с което наложената санкция по Наредба № 5 на Общински Съвет Русе е намалена към минимума. 

Издадени са 50 удостоверения за липса на задължения към общинския бюджет, във връзка с участие в търгове.

От наложени глоби и имуществени санкции през ноември, 2011 г. са постъпили общо 9 290 лв., от които 7 248 лв. са постъпления по ЗЗП, 534 лв. са постъпления по ЗЗППТ и нормативните актове по приложението му, 1 508 лв. са постъпленията по Наредба № 5 на Общински съвет Русе.

От общите приходи, в резултат на действия по принудително изпълнение в Община Русе са постъпили 2 800 лв. от Частен съдебен изпълнител, и 524 лв. от Национална агенция по приходите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: