Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Продължават измамите на граждани по "познати" схеми
Автор: Екип Ruse24.bg 16:58 / 12.07.2009Коментари (0)291
©
Въпреки усилията, които всички ние положихме за информиране на хората за най-популярните схеми за извършване на телефонни измами, все още има "опарени" от тези нагли престъпници.

В някои от случаите, дори да не се е осъществила престъпната им цел и на хората да не са нанесени имуществени или финансови вреди, остава уплахата у възрастните и близките, притеснението, негативната емоция или тревогата, причинени дори и от един проведен разговор.

Затова молбата ни е да положим заедно усилия за пореден път и да се опитаме да достигнем до онези, които не успяхме, а и да напомним на другите, за да предотвратим негативните емоции и лошите последици за нашите близки и познати хора.

Служителите на ОД МВР - Русе реализираха редица дейности за превенция на този вид престъпления, белязаха и успехи в разследването и разкриването им, но и в този случай усилията на полицаите няма да са достатъчни без подкрепата на обществото.

Изпращаме няколко файла, които можете да публикувате или популяризирате по друг начин, може дори да ги разпечатате и да дадете на свои познати.

Молбата ни е, информациите да достигнат до възможно повече хора.

Ето и някои от най-популярните схеми за измами:

Закупуване на ваучери
При този "сценарий" престъпникът се представя за роднина - внук, племенник и т.н. Предизвиква Ви сами да назовете името на своя близък. Обяснява, че е аварирал с автомобила си извън града, а му се налага спешно да проведе важни разговори. Моли Ви да му купите ваучери за предплатени услуги към различни мобилни оператори и да му продиктувате техните кодове. В желанието си да помогнете на близък човек, Вие изпълнявате "молбата" му. По този начин извършителите си обезпечават провеждането на разговори с голям брой хора за да измамят някои от тях.

Проблеми с полицията или правосъдието
В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин. "Полицаят" назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затворите, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина - като се явите в съответното РПУ или като купите ваучери към определени мобилни оператори и му издиктувате серийните номера.

Съществува и друг вариант
По телефона се обажда най-често мъжки глас и хлипайки или плачейки пита: "Позна ли ме? Ох, много съм загазил..." Жертвата разпознава в гласа някой свой близък и от тук нататък измамникът се възползва от това заблуждение и представя следната версия - че е извършил пътнотранспортно произшествие, при което или тежко е ранил или е убил човек и в момента е задържан и до него стои дознателят или прокурорът. След това дава телефонната слушалка на мнимия полицай или прокурор/адвокат, който съобщава на жертвата, че нещата с нейния/ неговия роднина "могат да се уредят", но е необходимо да се плати известна сума пари. Друг способ е когато измамникът продиктува име и телефонен номер на адвокат и кара жертвата да се обади за допълнителни уговорки. После и в двата случая на адреса на жертвата или на предварително уговорено място се изпраща непознат, примерно с таксиметров автомобил, който да получи парите.

Внасяне на гаранция
Измамникът се представя за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал. Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен "посредник", с когото се срещате пред обществени сгради - поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

Погасяване на дългове на починал близък
Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на Вашия роднина.

Роднина в чужбина
Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на негов приятел, или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да му "спестите разкарването" до банката или пощата.

Освобождаване на колет
Имате ли роднини или познат в чужбина? Сигурно ще се зарадвате, ако разберете, че неочаквано те са се сетили за Вас. Изпратили са Ви колет по човек, който се прибира от друга страна, а в колета има голяма сума във валута. За да я получите обаче трябва да платите такси - сумите варират от 1000 до 5000 лв. След това колетът е Ваш - пълен с бутилки от минерална вода, хартия или ненужни вещи.

.... и още един
Ако получите телефонно обаждане от хора, които твърдят, че са инженери от поддръжката на мобилната мрежа или ви кажат, че проверяват телефонната линия и ви помолят да въведете #90 или #09 или друг някакъв код, моля затворете веднага без да набирате никакви номера. Има компании или хора, ползващи устройство, което позволява ако наберете #90 или #09 или някакъв друг код, могат да получат достъп до вашата СИМ карта и да правят разговори от нея, като на вас се трупа разхода.

Полицията съветва гражданите, ако им бъдат отправени подобни молби, да не се доверяват само на телефонното обаждане, колкото и логично и убедително да им звучи то. За да се уверят в самоличността на своя "познат" да настояват за лична среща, да питат за характерни имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания чрез трети лица и особено - в други градове - подобно настояване е почти сигурен белег, че ще бъдат измамени.

ВНИМАНИЕ

Сценариите са различни и измамниците променят тактиката си ежедневно. Трябва да се знае, че те са много добри актьори и разполагат с богат репертоар от техники за заблуда, демонстрират състоятелност, възможности и влиятелни познанства, умело имитират съчувствие, добронамереност и желание да помогнат. Те са изключително ловки и изобретателни при извършване на престъпленията, а ние им помагаме с нашата наивност, лековерност, състрадателност и желание за лесна печалба!

При всяко съмнително обаждане, преди да предприемете каквото и да било по изпълняване на исканията им, бихте могли да се посъветвате с полицейския си инспектор или да позвъните на тел. 166.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Отбелязване на Деня на Независимостта
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: