Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Проект за 10 млн. евро ще подобрява условията за навигация по река Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 15:46 / 18.06.2024Коментари (0)1092
© ОА-Русе
Областният управител на Русе Драгомир Драганов се срещна с представители на институциите, работещи по стратегическия проект за обозначаване на корабоплавателния път по река Дунав между България и Румъния, съобщиха от Областната администрация.

Инициативата е по-известна под надслов DISMAR /Danube Integrated System for MARking/ и е сред стратегическите приоритети за двете държави. Проектът е финансиране по Програма "Interreg VI-A Румъния-България" 2021-2027. Неговата стойност е 10 милиона евро, като близо 8 милиона евро представляват европейското съфинансиране. Предвижда се проектът да продължи 3 години, като водещ партньор на е Речната администрация на Долен Дунав Галац – AFDJ в Галац, а партньор от българска страна е Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав /ИАППД/.

"Подобни инициативи имат ключова роля за развитието на трансграничното сътрудничество и европейската интеграция на България и Румъния. Високо оценявам, че на територията на областта се реализират подобни проекти с висока добавена стойност. Това непременно повишава качеството на живот, защото предоставя редица нови възможности за правене на устойчив бизнес, което от своя страна ни дава увереност, че живеем действително в един модерен европейски регион“, каза Драганов в приветствието си изпълнителния директор на ИАППД инж. Ивелин Занев.

Драганов допълни още, че осъществяването на настоящия проект е сред най-отчетливите примери за видими и позитивни резултати в полза на обществото. Той беше категоричен, че винаги ще подкрепи внедряването на иновации с цел гарантиране на безопасно и сигурно корабоплаване.

Основната цел на проекта е да се подобри и поддържа устойчива и климатична стабилност на транспортна мрежа чрез по-нататъшно развитие на инфраструктурата на водния път на река Дунав. На практика идеята е да се подобри цялостната визия на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на реката, както и да се осигури безопасност на всички, извършващи дейност по Дунав.

В рамките на следващите 3 години се предвижда изграждането на интегрирана система за обозначаване на корабоплавателния път. За това ще се изгради единна електронна платформа, която да предоставя постоянна информация за състоянието на бреговите и плаващите знаци за обозначаването на фарватера. Планира се и подновяване на всички брегови знаци от българската страна на реката, които вече са доста остарели, а голяма част от тях са и изгубени. Планира се и подмяна на буйовете, които са плаващите информационни знаци, обозначаващи фарватера. Това от своя страна ще доведе до подобряване на видимостта им.

Всички те ще бъдат снабдени с модули, подаващи сигнал за местоположение и състояние към изградената за целта електронна платформа. По този начин от ИАППД ще могат да реагират своевременно при проблем с някоя от тях и съответно да я възстановят. Освен тези дейности ще бъдат доставени и два нови несамоходни плавателни съда, по един за България и Румъния. Тяхната роля ще бъде в обслужването на бреговите знаци. Новото маркиране ще обхване територия от 470 километра, като в крайна сметка това би трябвало осигури необходимата инфраструктура за прилагане на безопасен, интелигентен и устойчив на изменението на климата вид транспорт.

Срещата на областния управител се състоя в рамките на откриващо събитие по проект DISMAR, което се проведе в комплекс "Седем Поколения“ на територията на община Иваново.

В рамките на срещата участваха редица представители на местната и държавната власт от България и Румъния. Сред тях бяха управителят на Областния информационен център Диана Аврамова, представители на Министерството на регионалното развитие и транспорта на Румъния, както и на Община Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: