Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Проект за индустриален парк донесе над 200 млн. лв. инвестиции на Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 13:24 / 09.08.2008Коментари (0)1408
Над 200 млн. лв. се очаква да бъдат вложени в "Индустриален парк Русе" до есента на 2010 г. - резултат от неколкогодишен проект на общината за привличане на инвеститори, на които предлага терени в нова производствена зона.

Индустриалният парк се простира на обща площ 638 дка, около 90 дка от които са ангажирани с обслужващи градската и техническата инфраструктура обекти. Имената на стратегическите инвеститори включват френския производител на автомобилни детайли "Монтюпе" и испанския производител на подова и стенна керамика "Керос България". Списъкът е допълнен от строителните предприемачи "Бългериън Пропърти Девелъпмънтс" и "Уббикалиа България", която е част от испанската група "Богарис" (по-рано "Детеа"), и от "Тамарес Индъстрис България", фирма, която произвежда машинни части.

"Индустриален парк Русе" е удобен за позициониране на производства и логистични бази. Близостта до най-голямото българско дунавско пристанище - Русе-изток, както и до единствения засега мост над река Дунав между България и Румъния, до Драгажния флот и бетоновите възли, разположени наоколо, както и наличието на жп инфраструктура са главните предимства на тази територия. Като се добавят и осигурените от общината с помощта на държавата ток, вода и канал, всички условия за привличане на инвестиции са налице.

Според направените от местната администрация разчети в индустриалния парк се очаква да бъдат разкрити от 2500 до 3000 работни места, което налага сериозно решение за комуникациите. Все още не е назрял моментът, но общината трябва да има готовност за пускането на обществен транспорт по железен път - градска железница, до тази територия, уверен е главният архитект на дунавския град Симеон Рангелов.

Подробният устройствен план

за "Индустриален парк Русе" е разработен през 2005 г., като целта е изготвяне на стойностна сметка, за да се кандидатства за финансиране по условията на закона за насърчаване на инвестициите.

Подробният устройствен план - План за регулация и застрояване на "Индустриален парк Русе" е дело на "Геопланпроект" ЕАД с ръководител на колектива арх. Петър Петров.

Първоначално са планирани 24 урегулирани поземлени имота с предимно производствено застрояване, два за обществено обслужващо застрояване и един за обществено обслужващо застрояване и озеленяване. Заложени са УПИ за техническа инфраструктура - три за трафопост, един за ЗРУ, един за подстанция, един за черпателен резервоар с помпена станция, един за водна кула и един за задържателен резервоар. Проектирана е улица, свързваща пътищата Русе - Силистра и Русе - Николово, като разделя разработваната територия на два квартала, както и обслужваща улична мрежа. Впоследствие търсенето на по-големи терени налага обединяването на някои от тях, така че общият им брой е намален на 15.

Още в самото начало общинското ръководство твърдо застава на позицията, че територията на "Индустриален парк Русе" трябва да е с характер на индустриална зона, а не впоследствие да променя значението си.

Всички основни продажби са с конкурс, в който най-важна е не цената, а критерии като размера на инвестицията, броя на работните места, вида на технологията и производството, което ще се развива. Към момента два от имотите в "Индустриален парк Русе" чакат своите купувачи - единият е с площ 24-25 дка, другият - 8-9 дка, а за един имот с площ 110 дка се очаква решаване на съдебна процедура.

Инфраструктурата

С решение на Министерския съвет от 2006 г. правителството осигурява 4 727 970 лв. от държавния бюджет за изграждане на техническата инфраструктура (водопровод, канализация и пътища), необходима за реализацията на инвестиционния проект на френската компания "Монтюпе", след като през 2005 г. тя получава сертификат за първи клас инвеститор. Още 1.956 млн. лв. са предоставени за електроснабдяване на "Индустриален парк Русе" на първи етап, като впоследствие към тази сума са добавени още 1.956 млн. лв. С това решение реално стартира изграждането на инфраструктурата на индустриалния парк. Миналата есен приключва израждането на водопроводи и канализация, както и на ВиК връзки за завода на френската компания "Монтюпе", необходими за окончателното приключване на първия етап от довеждащата инфраструктура на зоната.

В момента се изпълнява проект по изграждане на инфраструктура - втори етап, на обща стойност 6.2 млн. лв., финансиран изцяло от общинския бюджет. Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД "Инженеринг на Индустриален парк Русе".

В края на май проект, разработен от експерти в община Русе, Агенцията за устойчиво развитие на Русе и региона със съдействието на администрацията на "Индустриален парк Русе", е одобрен за финансиране по програмата "Развитие на индустриалните зони на България" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и получава 600 хил. евро за изграждане на водопровод към индустриалния парк. Тласкателният водопровод ф400 ще бъде основно захранващо съоръжение за територията на индустриалния парк. Дължината му ще бъде 1.5 км.

Свързването на канализацията от индустриалния парк с изграждащата се по програма ИСПА пречиствателна станция е следващата задача, която си поставят община Русе и управлението на индустриалния парк.

Източник: в."Строителство градът"


Още по темата: общо новини по темата: 1
03.09.2008 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: