Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Проф. д.т.н. Христо Белоев бе удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза"
Автор: Екип Ruse24.bg 10:45 / 02.10.2013Коментари (0)1299
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На тържествена церемония, проведена на 1 октомври, проф. д.т.н. Христо Белоев бе удостоен с почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Университет "Василе Александри" в гр. Бъкау, Румъния. Събитието бе част от тържествата по откриване на новата учебна година в румънското висше училище.

За проф. д.т.н. Христо Белоев това е трета почетна титла. От 2009 г. той е DHC на Аграрния университет в гр. Нитра, Словакия, а от 2012 г. - почетен доктор на Държавния университет в гр. Толиати, Русия.  Тържествената церемония се проведе в препълнената аула на университета в гр. Бакъу.

На церемонията присъстваха много гости сред които: г-жа Джованна Докова - първи секретар на посолството на Р България в Румъния; г-жа Кармен Чолтан-представител на Префекта на Бакъу; зам.-председателят на Окръжния съвет г-н Йонел Флорою; зам.-кметът на гр. Бакъу г-н Василе Тескану.

Те поднесоха своите поздравления, а също така и поздравленията на посланика на Р България в Румъния - г-н Александър Филипов, на префекта г-н Клаудио Шербан, на председателя на Окръжния съвет г-н Драгош Беня, на кмета г-н Ромео Ставараке. Проф Белоев бе поздравен още от председателя на Търговско-индустриалната камара г-н Михай Тулбуре, от изпълнителния директор на Агенцията за опазване на околната среда - г-н Настасе, от Председателя на сената на университета - г-н Шмаковски. След тържеството той получи много лични поздравления от зам.-ректори, декани, р-ли на катедри от университета "Василе Александри", както и от много от присъстващите в залата. 

След изпълнението на Студентския химн и на химните на Русенския университет и на университета "Василе Александри", ректорът, проф. Валентин Недефф, прочете решението на Сената и представи почетния доктор/LAUDATIO/ - проф. Христо Белоев.

Последваха удостояването на почетния доктор от ректора проф Недефф с Плакет, Диплом и Грамота и словето на проф. Белоев, които бяха силно аплодирани. Тържеството продължи над 90 минути и бе много вълнуващо, тържествено и емоционално.

Проф. Белоев получава това признание за приноса си в развитието на контактите между двата университета, между отделни факултети, катедри и студентските организации, но най-вече - за развитието на съвместната научно-изследователската и проектна дейност. От 2010 година проф. Белоев e зам.-главен редактор на научното списание на университета в Бъкау и е съпредседател на организационния комитет на научната му конференция. По инициатива на проф. Белоев в периода 2009 - 2103 г. са сключени редица договори за съвместна дейност между научни колективи на университетите в Русе и Бъкау.

Университетът в Бъкау партнира активно в България само с Русенския университет. Сътрудничеството започва през 2009 г. с катедри от Факултет "Електротехника, електроника и автоматика". През 2010 г. се включват и катедри от Факултет "Обществено здраве и здравни грижи", а от 2011 г. двете висши училища работят съвместно във всички области. Университетът "Василе Александри" е създаден през 1961 г.

Той е регионален университет, намира се в централната част на Молдавия, в град Бакъу, с население над 150 000 души. Има 5 факултета: Инженерен; Филологически; Природни науки; Икономически и Здравни науки. Научно-изследователска дейност се извършва в Институт за изследвания, равитие, иновации, консултации и трансфер на технологии, изследователски центрове и лаборатории. Разполага с два кампуса, 9 учебни корпуса и 4 студентски общежития. Студентите се обучават по 34 бакалавърски, 32 магистърски и 3 докторски програми. По Програма Еразъм университетът партнира със 71 европейски университета от 18 държави. По други програми са подписани 20 договора с чужди университети и изследователски институции.

Университетът членува в Черноморска университетска мрежа, Европейската мрежа във висшето образование по Физиотерапия; Европейската мрежа във висшето образование по Ерготерапия; Конференцията на ректорите на университетите от дунавските страни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: