Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Проведе се заседание на Областната комисия "Здравеопазване"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:37 / 11.04.2013Коментари (0)501
©
Днес в Кръгла зала на Община Русе под председателството на заместник областния управител д-р Андриан Райков се проведе редовно заседание на Областната комисия "Здравеопазване". В него участие взеха 26 от общо 38 членове.

В рамките на заседанието Калоян Копчев - директор на Районната здравноосигурителна каса представи отчет за обхвата на профилактичните прегледи в област Русе. Съгласно Закона за здравето лицата, които не се явят на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказват с глоба, като нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или лица, определени от директора на РЗИ.

Според представените от д-р Копчев данни процентът на лицата, които не са здравноосигурени през последните 5 години, се увеличава заради промяна в закона, направена през 2010-та година. Дотогава за здравноосигурени лица са се считали хората, които нямат повече от три невнесени вноски за последната година и половина. Този срок обаче е бил увеличен на три години, което е довело и до по-големия брой на лицата без здравни осигуровки. Във връзка с изнесените данни за извършените профилактични прегледи по общини на територията на област Русе стана ясно, че в община Ветово са извършени най-малко профилактики. 

В края на своето изказване д-р Копчев подчерта, че един от новите моменти в Персонализираната информационна система на НЗОК е онлайн избора на личен лекар, както и по-добрия контрол.

По втора точка от дневния ред беше разгледана актуалната и обществено значима тема, а именно превенцията на самоубийствата. Управителят на Центъра за психично здраве д-р Теменужка Матева запозна членовете на комисията с изградената програма за превенция на суицидния риск и суицидното поведение, която действа за периода 2008-2013 г.

Тя е насочена към ограничаване въздействието на рисковите фактори за психичното здраве и суицидното поведение. Д-р Матева изтъкна психичните болести и стресогенните фактори на личността като основни причини за самоубийството и представи немалко на брой дейности, свързани с предотвратяването на самоубийства. 

На вниманието на членовете на комисията директорът на дирекция "Социално подпомагане" в община Русе Мариела Личева сподели добрите практики и дейности на общината по програмата "Асистирана репродукция". Община Русе е сред първите общини инициирали тяхното финансово подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. За 2012 г. средствата от общинския бюджет за Програма "Асистирана репродукция" са били в размер на 30 000 лв. В общинска администрация са постъпили 17 заявления от кандидат-двойки за включване в Програмата. От тях 12 са били одобрени за финансово подпомагане. За 2013 г. в бюджета на Община Русе са предвидени 40 000 лв.

Във връзка с оптимизиране работата на специалистите от доболничната помощ и колаборацията им със стационарните звена, членовете на комисията активно дебатираха по проблемите на ТЕЛК . Те се обединиха около идеята да се създаде работна група за обсъждане работата и проблемите на ТЕЛК в Русе.

В края на срещата беше представен напредъка и основните стратегически цели по Областната стратегия за развитие на област Русе 2014г.-2020г. През другата седмица документът ще бъде качен на сайта на Областна администрация - Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: