Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Проведе се заседание на Областната комисия по земеделие
Автор: Екип Ruse24.bg 12:12 / 22.10.2012Коментари (0)294
©
В петък (19.10.2012г.) се проведе заседание на Областната комисия по земеделие, рибарство и селски райони в Зала 1 на Областна администрация, чийто председател беше заместник областният управител Веско Маринов. По време на срещата бяха представени актуалните мерки и схеми за подпомагане на бенефициентите от Държавен фонд "Земеделие" Русе, по-конкретно: Мярка 141 "Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране", Мярка 142 "Създаване на организации на производители", Мярка 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи", Мярка 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" и Мярка 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности".

Пълната информация свързана с целите на мерките, максималната субсидия, допустимите кандидати, сроковете за подаване на документи, както и необходимите документи, могат да се намерят на сайта на Държавен фонд "Земеделие". Комисията от своя страна взе решение да се организира своевременно информиране на кметовете на общини и други потенциално заинтересовани физически и юридически лица относно възможностите за реализиране на горепосочените дейности. В рамките на срещата беше обсъдено състоянието на земеделието и резултатите от гроздоберната кампания през тази година. Неравномерно обилните валежи и жегата са компрометирали голяма част от реколтата на слънчогледа и царевицата.

Коментира се още, че в момента почти не се оре, сеитбата приключва, но тя е под въпрос, тъй като само 20% от пшеницата не е поникнала и 80% от рапицата не е развита. Гроздовата реколта също е пострадала, едва 50% от необходимото количество грозде за производството на вина в региона е добито през тази година. Да се стимулира създаването на малки напоителни системи на базата на стари съоръжения обсъждаха още членовете на комисията.

Друга от актуалните теми дискутирани по време на заседанието бе възможността лабораторията за почвени анализи на Русенски университет "Ангел Кънчев" да предостави качествена агрохимическа помощ на земеделските стопани в област Русе. Проф. д-р Петър Димитров отбеляза огромното значение на торенето и почвените анализи. Лабораторията разполага със съвременна апаратура и висококвалифициран персонал, който може да извърши пълен анализ и да даде препоръки за опазването на почвите и правилното им поддържане.

В края на заседанието на комисията, Цветанка Георгиева от Регионален център "Рибарство и контрол - Дунав" припомни, че съгласно чл.25, ал. 1 от ЗРА лицата, които осъществяват стопански риболов, развъждат и отглеждат риби, следва да се регистрират като юридически лица или еднолични търговци по Търговския закон.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: