Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Първа копка за ново детско заведение в кв. "Чародейка-Г-Юг"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:18 / 29.03.2013Коментари (3)623
©
Първата копка за изграждане на ново детско заведение в кв. "Чародейка-Г-Юг" беше направена днес в Русе. То ще бъде построено по проекта на Община Русе "СВЕТИЛНИК - Социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни нови интегрирани консултации". 

Официални гости на събитието бяха Иванка Шалапатова - зам.-министър на труда и социалната политика, Страхил Карапчански - зам.-кмет "Европейско развитие", Иван Григоров - зам.-кмет "Хуманитарни дейности", Ирена Петрова - директор на дирекция "Култура и образование", Татяна Дончева - директор на РД "Социално подпомагане" и отец Марин от Русенската Света митрополия. Гости на събитието бяха и Пламен Нунев и Светлана Ангелова, които имат съществен принос за реализирането на проекта, както и Атанаска Маринова майка на две деца и жител на кв. "Чародейка-Г-Юг".

"Уникалното в този проект е, че освен дневната грижа за деца, в сградата ще работят и 35 специалисти, които ще предоставят консултации, свързани с отглеждането на детето", каза в приветствието си г-жа Шалапатова. Тя допълни, че тези модерни услуги, са изключително ценни за съвременния родител. Шалапатова поздрави Община Русе за активната социална политика и изрази надежда, че и обществеността на Русе ще продължи да бъде чувствителна и отговорна към своите деца. Зам.-социалният министър отправи благодарност към Русе, за това че приюти възпитаниците на Дома в с.Могилино.

В приветствието си, г-н Карапчански под
©
черта, че проектът "СВЕТИЛНИК - Социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни нови интегрирани консултации" е един от редицата социални проекти, по които Община Русе работи. Той припомни, че само преди 10 дни беше направена първа копка за изграждането на три Центъра за настаняване от семеен тип, които също са предназначени за деца в неравностойно социално положение. 

Нунев припомни, че един от основните приоритети в програмата на кметския екип е развитието не само на централната градска част, а и на районите в периферията. Той заяви, че изграждането на две нови площадки и предстоящото построяване на още 3 такива е доказателство за последователността в социалната политика на Община Русе.

Нунев отправи благодарност и към Светлана Ангелова, която също има съществен принос за реализирането на проекта за изграждането на новото детско заведение. Пламен Нунев уточни, че предлаганите в новото детско заведение интегрирани социални услуги няма да се заплащат от техните ползватели. 

Майката на две деца и жител на кв. "Чародейка ЮГ" Атанаска Маринова сподели пред присъстващите, че този проект е една отколешна мечта на живеещите в квартала. Тя благодари на всички, които имат заслуги за предстоящото изграждане на детското заведение и каза, че то ще
©
облекчи стотиците млади семейства, живеещи в периферията на града.

Благословията си за начинанието даде отец Марин от Русенската митрополия. Официалните лица направиха първа символична копка на строителната площадка и пожелаха успешно и своевременно приключване на проекта през есента на тази година. 

Общата стойност на проекта "СВЕТИЛНИК - Социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни нови интегрирани консултации" е 1 600 000лв., предоставени от Министерство на труда и социалната политика чрез заем от Световната банка за възстановяване и развитие. Извън договорените средства, Община Русе финансира изготвянето на инвестиционен проект, разходите за строителен и авторски надзор и инвеститорски контрол на обща стойност близо 80 000 лв.

Районът на изграждане на детската градина е избран, за да отговори на нуждите на лица, застрашени от социално изключване. Проектът предвижда:

- изграждане на детска градина, с капацитет 120 деца, в която да се предлагат интегрирани услуги за малчуганите и техните родители;
- изграждане и оборудване на здравна консултация за деца от 0 до 7-годишна възраст;
- разработване и въвеждане на интегрирани социални услуги за деца от 0-3 и 3-7 годишна възраст и техните семейства, като фокусът е насочен към социални групи в риск.

120 специалисти ще преминат професионално обучение по проекта, в следствие на което ще предоставят специализирани грижи и услуги на най-малко 350 семейства в нужда. По предварителни данни, с реализацията на проекта, процентът на изоставените деца в институциите ще намалее с 15%.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.04.2013 г.
0
 
 
А какво прави там Тошко Американечето ....ромчето с очилата .Копането продължава...
Aнонимен
на 29.03.2013 г.
0
 
 
а бе на тоя не му ли стигна снощи?
Aнонимен
на 29.03.2013 г.
0
 
 
ееееееее, стига вече!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: