Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Първото немско училище в България - в Русе, чества 140 години от създаването си
Автор: ИА Фокус 17:20 / 06.11.2023Коментари (0)736
© https://schiller-schule
Дойче шуле в Русе, което е и първото немско училище в България, ще отбележи с богата програма 140 години от създаването си. Събитията ще бъдат под патронажа на немския посланик в България Ирене Планк.

Тържествата ще започнат на 7 ноември с тържествен педагогически съвет, на който ще бъдат връчени грамоти на пенсионирани преподаватели, отдали голяма част от живота и енергията си на това учениците на Дойче шуле да бъдат едни от най-знаещите и успешни млади хора, каза директорът на СУПНЕ "Фридрих Шилер“ Искра Иванова.

След церемонията всички ще могат да разгледат изложби на първия и втория етаж, в които свои творби показват учениците от училището. Специално внимание ще бъде отделено на големите стенописи, които представят най-славните моменти от историята на България. Програмата предвижда и много дейности за самите ученици – открит урок, викторини, театрално представление, което ще се състои на 10 ноември, съобщиха от РусеМедиа.

Кулминацията на празниците ще бъде на 13 ноември. От 15 часа в Историческия музей немският посланик Ирене Планк ще връчи 50 немски езикови дипломи на десетокласници. От 16.30 часа ще бъде представено новото издание на книгата на преподавателя по история Николай Чакъров "История на немското училище в Русе“. От 18 часа в зала "Филхармония“ ще се състои тържественото връчване на годишните награди "Фридрих Шилер“ на ученик и учител за постигнати високи резултати. Ще бъде представена по интересен начин историята на Дойче шуле на български и немски език, с вплитане на поетични и музикални елементи, каза още директорът Искра Иванова.

Николай Чакъров сподели, че първото издание на книгата му за историята на Дойче шуле в Русе е излязло през 2001 г. и е отприщило поток от нови истории и факти. През изминалите 20 години той е събрал много нова информация, което е наложило да направи допълнено издание на книгата. Има интересни факти, които променят известното досега за Дойче шуле и обогатяват разказа за първото немско училище в България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Почина Лиъм Пейн
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: