Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
РУ и турският Селджукски университет скрепиха сътрудничеството си с меморандум
Автор: Екип Ruse24.bg 12:10 / 08.11.2013Коментари (0)399
©
Бивши и настоящи студенти от
РУ "Ангел Кънчев":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Меморандум за сътрудничество подписаха днес Русенският университет и третият по големина в Турция Селджукски университет в град Кония. Бяха ратифицирани и десет споразумения за съвместни дейности между всички факултети и филиали на русенското висше училище и сродните им звена в университета в Кония. Гости на русенското висше училище и Русе бяха проф. д-р Хакки Гьокбел, ректор на Селджукския университет, зам.-ректорът по международно сътрудничество и Еразъм координатор, проф. д-р Муса Озджан, и преподавателят д-р Кемал Тютюнджю. Визитата бе по покана на проф. д.т.н. Христо Белоев, ректор на Русенския университет. В срещата се включи и народният представител Райхан Аблеким, който е възпитаник на Селджукския университет, завършил бизнес администрация. Това бе повод за искрена радост на гостите.

Преди акта на подписване на документите проф. Гьокбел изрази благодарността си за отлично организираната им визита и прекрасните условия на пребиваване в Русе, създадени от домакините. И двете страни изразиха убедеността в широките възможности за съвместни дейности, които договорът създава. Подписаният Меморандум за сътрудничество между двете висши училища и документите за двустранни споразумения между факултетите размениха проф. Хакки Гьокбел и зам.-ректорът по научно развитие проф. Ангел Смрикаров.

Зам.-ректорът, проф. Озджан, открои най-важните направления за съвместна работа - обмен на преподаватели и студенти, съвместни научни изследвания, участите в двустранни и многостранни научни форуми с редуващо се домакинство, съвместно издаване на сборници със статии и доклади на учените. Той постави специален акцент върху използването на видеоконферентните връзки, което може да се финансира от международни фондове по разработени съвместни проекти. Разказа и за чудесните условия, създадени за гостуващите по програма Еразъм преподаватели и студенти в университета в Кония. За целта турското висше училище е отделило сграда, наречена Дом на Еразъм.

Проф. Ангел Смрикаров връчи на проф. д-р Хакки Гьокбел "Кристалния знак" на Русенския университет. От своя страна, турският гост подари на ректора и зам.-ректорите джобни часовници. На засл. доц. Стоянка Смрикарова, организатор на турската визита, гостите подариха красива национална кърпа, изработена от остуденти на специалността "Изящни изкуства" в турския университет, която бе придружена и от сертификат за произведение на изкуството.

На проведената след това среща с ректорския екип, деканите и ръководителите на дирекциите на Русенския университет гостите представиха програмата "Мевлана" на турското образователно министерство, която дава възможност за обмен на студенти с продължителност от 6 месеца до 1 година, и за обмен на преподаватели със срок 3 месеца. Очакванията на двете ръководства са да започне нов етап на много по-активна съвместна дейност на двата университета.

Решението за подписване на Меморандум за сътрудничество е било взето през юни тази година, по време на визита на проф. Белоев в Селджукския университет по покана на турския му колега. Тогава са били обсъдени възможностите за сътрудничество и подписани намерения за съвместна работа. Населението на Кония е един милион, а в университета се обучават 65 хил. студенти. Преподавателският състав е от 6000 души. Котактите между двете висши училища датират от 2004 г., когато Селджукският университет се включва като партньор в европейските тематични мрежи, координирани от Русенския университет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: