Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
РУ продължава изграждането на национална мрежа от виртуални библиотеки
Автор: Екип Ruse24.bg 12:17 / 05.08.2008Коментари (0)506
©
През 2002 г. по инициатива на Русенския университет стартира Националната програма за създаване на виртуално образователно пространство. Последователно бяха създадени пилотната виртуална катедра по компютинг „Джон Атанасов", виртуалният факултет по информационни и комуникационни технологии и Българският виртуален университет,  в който се включиха всички държавни университети, много колежи и институти на БАН. Преди две години започна изграждането и на Националната мрежа от виртуални библиотеки.

азработената в Русенския университет софтуерна платформа за електронно обучение, която за преподавателите е инструмент за бързо и лесно правене на уеб-базирани курсове, а за студентите - виртуална библиотека, беше предоставена на всички държавни университети (2006 г.), а след това и на всички колежи (2007 г.) заедно с един примерен курс и интегрирана в него виртуална лаборатория. В мрежата се включиха и Народната библиотека „Кирил и Методий", а също и НАЦИД.

Отчитайки резултатите от първите два етапа като положителни Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и Министерството на образованието и науката  (МОН) решиха да възложат на Русенския университет да продължи работата по изграждането на Националната мрежа, като на третия етап в нея бъдат включени и институтите на Българската академия на науките. Новият председател на академията акад. Никола Съботинов, след разговори с Ректора доц. Христо Белоев и с координатора на проекта доц. Ангел Смрикаров, изрази пълната си подкрепа на идеята за интегриране на институтите на БАН в националното образователно пространство.
В процес е създаването на виртуалната библиотека на Института  по компютърни и комуникационни системи към БАН, която ще бъде пилотна. След нейното апробиране ще бъдат направени виртуални библиотеки на още близо 60 института.

Новосъздадените виртуални библиотеки ще бъдат включени в Националната мрежа чрез създадения от Русенския университет и вече действащ уеб-портал.

Успешното приключване на този мащабен проект ще създаде предпоставки за активното включване на България в съответните образователни и научноизследователски програми на Европейската комисия. Възлагането на проекта на Русенския университет от страна на държавата в лицето на ДАИТС и МОН е едно признание за водещата роля на университета при въвеждането на иновационни технологии в образователната сфера.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: