Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
РУ удостоява със званието "Доктор хонорис кауза" проф. Адлер
Автор: Екип Ruse24.bg 11:38 / 11.05.2009Коментари (0)248
С Тържествена церемония по връчване на диплома за DOCTOR HONORIS CAUSA на проф. д-р Юрий Павлович Адлер се откриват на 13 май Юбилейните събития по отбелязване на 55-Годишнината на Аграрно-индустриалния факултет в новата аула на Русенския университет.

Проф. Адлер е Почетен доктор на висшето училище с решение на Академичния съвет от 15 юли 2008 г. Предложението за удостояването му с високото почетно звание беше внесено от дългогодишния и най-близък сътрудник на проф. Юрий Павлович в Русе проф Атанас Митков, бивш ректор и също почетен доктор на Русенския университет. Освен учен със световна известност проф. Адлер е международно признат консултант по мениджмънт на качеството, статистически методи и планиране на експеримента, компютърни системи за обработка и анализ на данни. Президент е на компанията „СТАТ-Ока" и професор-консултант в Московския институт за стомана и сплави. Юрий Павлович е член на Бюрото на Международната организация на професионалистите по качество, Американското общество за качество, Украинската и Сръбската организации за качество. Десетки компании от Европа, Америка и Източна Европа ползват неговата консултантска помощ.

Връзката на DHC проф. д-р Адлер с русенското висше училище датира от началото на 70-те години на 20 век, когато под негово ръководство се създава школа по статистически методи и планиране на експеримента, завоювала в годините национално и международно признание. Тя е свързана с имената на проф. Митков, проф. Н. Орлоев, покойните вече доц. Д. Минков, доц. Г. Гатев, доц. Г. Антонов, проф. Г. Тончев.

Автор на повече от 25 книги, 500 статии и 35 преводни издания от английски, немски и български, на 72-годишна възраст, проф. Адлер и днес споделя опита си и авангардните си научни идеи в Русенския университет. През юли 2008 г. той проведе поредния си семинар с преподаватели, млади учени и студенти. Сред неговите активни последователи е и доц. д-р Николай Михайлов, зам. ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество, който казва:"Познавам лично проф. Адлер от 1976 г. Използвал съм и продължавам да ползвам неговия опит и научна продукция за изследвания о областта на надеждност на електрообзавеждането в селскостопанското производство и за прогнозиране на електропотреблението". На церемонията в сряда личността и постиженията на проф. Адлер като „DOCTOR HONORIS CAUSA на Русенския университет" ще бъдат представени от доц. Михайлов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Отбелязване на Деня на Независимостта
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: