Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
РЗИ - Русе забрани реализацията на детско столче с опасни химични вещества
Автор: Екип Ruse24.bg 16:55 / 01.07.2013Коментари (0)543
© Ruse24.bg
През отминалата седмица от служители на отдел "Контрол на нехранителни обекти и стоки" на Регионална здравна инспекция - Русе са извършени общо 152 проверки в обектите с обществено предназначение и в други обекти на територията на град Русе и Русенска област - училища, детски ясли и детски градини, козметични салони, фризьорски салони, хотели, обществени перални, плувни басейни, козметични магазини, складове за търговия на едро с козметика, складове и обекти за търговия с ОХВС, ЗОХ, обекти ПОО, и др.

Издадени са и връчени 13 предписания, от които 11 за задължителни хигиенни мерки и 2 за спиране реализацията на стоки и продукти. Издадени са и са връчени 2 заповеди за забрана реализацията на стоки и продукти, представляващи опасност за здравето на човека. Това са козметичен продукт с изтекъл срок на годност и детско столче, внесено от Китай, със съдържание на опасни химични вещества. Съставен е 1 АУАН на физическо лице в козметичен салон за прилагане на козметичен продукт с изтекла годност. Взети са 4 проби от води за къпане от плувни басейни за химичен и микробиологичен анализ. 

Извършени са проверки по писмо на МЗ № 37-00-74/21.06.2013г., във връзка с писмо на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП), за издирване на местния пазар на детска стока - детско столче с облегалка, внесено от Китай и разпространено в търговската мрежа на разградска и Русенска области; съгласно приложеното писмо на КЗП, предприетите от КЗП София анализи на тази стока са установили високо съдържание на флалати (DEHP, DBP - диетилхексилфталат, дибутилфталат от 20 до 25%, при допустимо по Регламент REACH 0,1%), както и повишена миграция на олово. Този продукт бе намерен в склад на едро в гр.Русе и със заповед е спряна реализацията му на пазара. Проверките показват, че стоката е разпространена и в магазините от вида "Всичко по 1 лв.,", "Всичко по 5 лв.". Проверките продължават и през следващата седмица.

Във връзка с Писмо на МЗ № 04-09-104/19.06.2013г.е извършена проверка по документи и е изготвена писмена информация за резултатите от извършения ДЗК над пуснатите на пазара химични смеси, съдържащи метанол. През периода 2011-2012г.от органите на ДЗК са издадени 6 заповеди за забрана реализацията на пазара на химични продукти, съдържащи от 30% до над 70% метанол (течности за автомобилни чистачки, спиртове за горене, разредител Коресилин, и др.). Попълнен и изпратен е въпросник с предложения за промени в Регламент REACH, по отношение метанол съдържащите течности, предназначени за масовия потребител.

Извършени са и проверки по спазването на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Общо по чл.56 от Закона за здравето са извършени 48 проверки, от които 10 в кафе-барове, лоби-барове, кафе-аперитив, 9 - в детски и учебни заведения и 29 в други закрити обществени места като хотели, фризьорски и козметични салони, обществени перални, обществени тоалетни, обекти за търговия с ОХВС, и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: