Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Работна среща между ръководството на Областна администрация Русе и кметове на общини
Автор: Екип Ruse24.bg 12:48 / 03.12.2013Коментари (0)1220
©
Вчера под домакинството на Община Сливо поле се проведе работна среща между ръководството на Областна администрация Русе, кметове на общини, председатели на общински съвети в областта и народни представители от 19 МИР Русе.

На срещата присъстваха областният управител Венцислав Калчев и заместник областните управители Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова, народните представители от 19 МИР Екатерина Заякова, Добрин Данев и Ферихан Ахмедова, кметовете и председателите на общински съвети на общините Сливо поле, Иваново, Ценово, Две могили, Борово и Ветово, заместник-кметът на Община Русе - Свилен Иванов, председателя на Общински съвет Русе - засл. проф. Васил Пенчев, както и представители на община Бяла. 
 
По време на срещата народните представители запознаха участниците с рамките на Републикански бюджет 2014, който предстои да бъде гласуван на второ четене; предстоящи законодателни инициативи; идеята за създаване на публично-инвестиционна програма в националния бюджет и др.

Заякова информира, че в проекта на бюджет 2014 г. са заложени 100 млн. лв. повече за образование, здравеопазване и социални дейности. Целта на бюджета е да се постигне устойчив икономически растеж и да се създадат условия за бизнеса.

Особен интерес предизвика информацията за публично-инвестиционна програма на правителството. Идеята за нея е да се тушират диспропорциите между регионите, като се финансират проекти, които носят икономически растеж. Ахмедова поясни, че няма да се финансират проекти, които могат да получат финансиране по оперативни програми.

Средствата отделени за програмата са 500 млн. лв., като предстои разработването на критерии за тяхното одобряване. Подбора на проектите ще става на две нива - областно и от междуведомствена комисия. Калчев изрази подкрепа за идеята проектите да бъдат разглеждани първо на областно ниво. Данев подчерта, че тази програма има за цел да създаде устойчив ефект.

По време на срещата стана ясно, че от МС има внесен Законопроект за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс, като се предвижда комплексно административно обслужване.

От страна на общините бяха поставени проблеми свързани с начина на получаване на държавната субсидия, от която се предвижда да бъдат предоставени 95 %; станалата вече практика от страна на институции и граждани да се иска освобождаване от такса битови отпадъци; ежегодния проблем за третирането срещу комари и осигуряването на средства за това. Повдигнати бяха и въпроси свързани с невъзможността дунавските общини да реализират проекти за крайбрежната ивица на р. Дунав предвид изключително държавната й собственост; както и забавянето на плащанията от страна на държавата по програмите за временна заетост.

Предвижда се такива работни срещи да се провеждат занапред периодично при домакинството на различни общини в област Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: