Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Разгледаха проекта на стратегията за развитие на социалните услуги
Автор: Екип Ruse24.bg 14:40 / 10.12.2009Коментари (0)399
©
Областната комисия за социално подпомагане разгледа на свое заседание днес проекта на Областна стратегия за развитие на социалните услуги (2010-2015г.) в област Русе.

Председателят на Комисията и заместник областен управител господин Иван Григоров подчерта, че документът е резултат на колективен труд. Той изказа благодарност както на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане, така и на Правителството на Кралство Холандия, които подкрепиха финансово и морално разработването на документа. Ключова роля в планирането изиграха представителите на УНИЦЕФ, които бяха двигател на процесите през цялото време и на участниците в работните групи - дирекциите по социално подпомагане, общините, Регионален център по здравеопазване, РИО на МОМН, неправителствения сектор и други. Григоров изрази увереност, че на базата на тази стратегия ще се активизират всички заинтересовани и ще се планират и реализират дейности, които ще допринесат за преодоляване на неравномерността в развитието и достъпа до социални услуги.
По време на дискусията Ралица Сечкова, Деница Денева и Ани Попова, представители на УНИЦЕФ, презентираха основните елементи на Стратегията, отговориха на зададените въпроси и внесоха допълнения към проекта. Стратегията ще бъде одобрена от Областния съвет за развитие на 16 декември.

Беше постигнато съгласие по предложението всички проектни предложения на територията на област Русе да се разглеждат предварително в Комисията по социално подпомагане и да се приемат решения относно тяхното съответствие с целите на Стратегията. За постигане на целите ще бъдат приети общински планове, ще се изгради Координационно звено, Звено за мониторинг и оценка и Регионален център за развитие на капацитета на заетите институции и структури на гражданското общество в областта на социалното подпомагане. Бяха представени карти на всяка община с услугите, които се предоставят в момента и вижданията за разширяването и подобряването им.

Д-р Руденко Йорданов от БЧК, доц. Тодорка Стефанова от Русенски университет, Катя Петрова от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и другите участници дадоха много висока оценка в изказванията си на разработения документ. Бяха изразени становища за подобряване на сътрудничеството както между институциите, така и между общините за по-добро идентифициране на рисковите групи, лица и семейства и за определяне на причините, които са ги направили такива. Беше даден примера, че много често майки оставят децата си в Домове не защото не могат да ги отглеждат, а защото нямат подходящо жилище за това. Беше прието решение определените като ключови участници при изпълнение на Стратегията да докладват поне веднъж годишно в комисията за извършеното, за трудностите, които срещат, както и да правят предложения за развитие на документа, който беше определен като жив организъм, който трябва да се развива и усъвършенства.

Комисията реши през месец февруари 2010 година да организира кръгла маса, на която да се дискутират и набележат мерки за популяризиране, подобряване и разширяване на приемната грижа, като мярка за закрила на децата в Русенска област.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: