Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Регионалната библиотека в Русе със зов за помощ
Автор: Екип Ruse24.bg 15:42 / 28.09.2011Коментари (2)644
©
Директорът на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе Румян Ганчев се обърна чрез медиите към предизборните щабове на кандидатите за кмет на града. Ето пълния текст на декларацията:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ,

Регионална библиотека "Любен Каравелов" със своята 123 -годишна история е най-старата културна институция в нашия град. Тя се помещава в комплекс от три взаимносвързани сгради, едната от които е паметник на културата, включен в листата за "Европейско културно наследство". 

През изминалата година отчетохме близо 185000 посещения при 6200 регистрирани читатели. Средно около 300 души дневно посещават библиотеката. Тя притежава изключително богат фонд от книги и периодика, грамофонни плочи, ноти, CD, DVD, аудио и видео касети, ценни документи и старопечатна литература и др., който се оценява прибилизително на 1 300 000 лева. 

В нея работят 50 служители. Русенската библиотека е публична, общодостъпна и се посещава от граждани от всички възрастови и социални групи, които имат различен образователен ценз. Тя е информационен, образователен и културен център.

Повече от 20 години библиотечният комплекс от сгради, които са публична общинска собственост, е в тежко конструктивно състояние. Централният вход на емблематичната за Русе красива сграда на на бившата Търговско-индустриална камара е затворен отдавна, не работи и старият градски часовник в нея. Затворени са поради увреждания залата на отдел"Изкуство", както и киносалонът на библиотеката. 

Според специалистите сградите не отговарят на съвременните стандарти за сеизмична устойчивост, осветление, отопление и В и К. С просто око се наблюдава увеличението на деформациите по тях, особено в основите им. Въпреки многобройните сигнали и искания от страна на библиотечните ръководства, отправени към досегашните кметове за извършване на укрепване и капитален ремонт през последните 10 години, такъв не е извършван. Всяко година покривите на библиотеката текат, през зимата е студено, а през лятото е жега. 

Очаквахме общинския проект, който щеше да ни реши проблемите, но такъв така и не се състоя. Въпреки трудностите, които изпитваме, библиотеката е пълна, читателите и потребителите на библиотечни услуги се увеличават. Това поставя отново на дневен ред въпроса за необходимостта бъдещото общинско ръководство спешно да реши въпроса за укрепването и ремонта на този най-посещаван от русенци културен институт, защото ... утре може да е късно!

Отправям своя апел към вас, укрепването и ремонта на библиотечните сгради да влезе в предизборните ви програми, във вашите бъдещи планове за развитието на нашия град . Това би могло да стане и трябва да е част от обществения договор между бъдещия кмет и гражданите на Русе.


С уважение,
Румян Ганчев
Директор на РБ "Любен Каравелов" - Русе







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.09.2011 г.
0
 
 
Уважаеми Г-н Ган4ев, задайте този въпрос към определени лица, които провалиха целенасо4ено обществените поръ4ки за ремонт на кулруноистори4еските паметници. Ако незнаете къде да ги потърсите -ще Ви помогна! На 6-ти етаж в Общината и в МРРБ-София. Вашата сграда се превърна в заложник на задкулисни игри4ки между общинар4ета и новите управляващи. Принципа е: ако не съм аз - никой да не е!
Aнонимен
на 28.09.2011 г.
0
 
 
Абсолютно съм съгласна. Наблюдавам това същото макар, че не съм нито директор, нито администратор в сградата, а прост читател. Преди няколко месеца в тоалетната пък намерих закачено като тоалетна хартия старо издание на г-н Каравелов - патрона, а и ми беше чудно къде да стъпя в тази вода...Струва ми се чудно след обявен преди година конкурс за фирма-реконструктор къде отиде любовта към лукса. Г-жи бившите директори са били прекалено ученолюбиви и обладани от книгите и не са се чувствали достатъчно русенци, за да започнат така належащия ремонт за запазване на наш бивш градски символ на бизнес духа. Отново удобството - не ми се е налагало напоследък, но дали още трябва за копиране на някой материал за лекция, поради липса на копирна машина на разположение на читателите, да измина половин километър до най-близката книжарница с книга в ръка?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: