Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Рискуваме да изгубим 50 000 евро за реставрацията на Дом Канети
Автор: Екип Ruse24.bg 10:02 / 14.01.2009Коментари (0)294
Съществува реална опасност Международно дружество "Елиас Канети" да изгуби 50 000 евро, отредени преди 8 години за реставрация на дом Канети - сградата на ул. "Славянска" 12, която преди повече от век е служила на дядото на нобеловия лауреат Елиас Канети, роден в Русе, за магазин и склад.

На 29 януари 2001 г. швейцарска фондация от град Цуг взима решение да предостави на МД "Елиас Канети" сумата от 100 000 дойче марки (50 000 евро) за възстановяване на красивата сграда по улица "Славянска". Организацията обаче поставя три условия, за да отпусне средствата. Първото е "създаване на условия за поддръжка на дома", което на практика е изпълнено със създаването на международното дружество. Ние и до момента провеждаме редица музикални инициативи в празното пространство на някогашните магазини и складове т.е. използваме ги по предназначение, като алтернативна сцена за български и чужди изпълнители и творци, работейки по този начин за имиджа на града ни, казва по този повод председателят на МД "Елиас Канети" проф. Пенка Ангелова. В резултат дом "Канети" днес се търси от различни национални и международни организации като място за изява. Второто условие на швейцарците е да има концепция за ползването на сградата. Такъв документ съществува - той е разработен от международен екип с участието на представители на Дружество "Канети", на областна администрация и община-Русе още през 2003 г., и е подписан от областния управител. Третото условие на швейцарската фондация е наличието на детайлизиран бюджет за реставрационни дейности и организация на проекта. Най-важната, финансова част обаче, е свързана със собствеността на сградата.

През лятото на миналата година, след дълги съдебни спорове, последната инстанция се произнася, че 8/20 идеални части от сградата на ул."Славянска" 12 са на "българската държава", а останалите 12/20 - на дъщерята на Елиас Канети, Йохана. Това потвърждава в свой отговор на запитване на проф.Ангелова и областният управител Мария Димова през лятото на 2008 г. Формулировките обаче са твърде обобщени и неясни.
От друга страна, с решение от 15 ноември 1999 г. Министерски съвет предоставя дом "Канети" за безвъзмездно ползване на едноименното дружество за период от 10 години, който изтича през тази есен. Ние ще кандидатстваме отново за продължаване на правото на безвъзмездно ползване на база на влязлото в сила съдебно решение относно собствеността, потвърди проф. Ангелова. В същото време, във връзка с окончателното решаване на съдебните спорове около собствеността, пак "българската държава" трябва да задвижи механизма и официално да предостави съответните идеални части на МД "Елиас Канети". В противен случай, поради изтичане на времевия срок, поставен от швейцарската фондация от град Цуг, съществува риск благодетелите да оттеглят волята и парите си. Време е да се пристъпи към усвояване на средствата и реставрация на сградата, което ще е важен принос към културния облик на града ни, категорична е проф. Ангелова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: