Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Румънци надуха цените край Дунав
Автор: Екип Ruse24.bg 09:05 / 22.09.2008Коментари (0)387
Румънска реч се чува по русенските улици вече наравно с българската. Северните комшии минават Дунав и за разходки, а напоследък главно за пазар. Нашествието от купувачи неусетно превръща града, известен с ниските си заплати, в скъпо място за живеене. Голямото пазаруване на съседите доведе до спекулативно покачване на цените на имотите, твърдят брокери. Русенци пък недоволстват, че дрехите и обувките също са с нереално завишени цифри по етикетите. От миналата година повечето жители на дунавския град предпочитат да се обличат и обуват със стоки от Велико Търново. Твърдят, че дори с разходите за гориво пазаруването в старопрестолния град е по-евтино. Тенденцията напоследък обаче е румънците също да избягват пазаруването на такива стоки по централната улица и да търсят по-евтини предложения в съседните на Русе градове. Комшиите остават обаче редовни клиенти на големите вериги хипермаркети, където спекулативно покачване на цените няма.
След сиренето и колбасите, които купуват с килограми, румънците се юрнаха и по местните автокъщи. Оказва се, че колите на старо остават една от най-търсените стоки от клиенти отвъд Дунав. Небивалият интерес е заради това, че с покупки на трошки у нас те пестят големите налози, които страната им налага за стари автомобили. Сделките се осъществяват на принципа на широко използваната доскоро схема за покупка на автомобил на името на инвалид, за да се спести митото. Така румънците плащат на българи, на чието име регистрират колата. Срещу това получават генерално пълномощно, с което спокойно си карат автомобила в родината. Процъфтяването на тази търговия обаче доведе до сериозно поскъпване на цените на старите коли. Затова русенци се принудиха да тръгнат на пазар за употребявани коли в Търговище, София та чак до Дупница. Там, ако "Форд Мондео" например се търгува за 6 бона, в Русе излиза 8 хилядарки, недоволстват край Дунав. Немалко собственици на автокъщи в града обаче мерят клиентите с двоен аршин. Те слагат по-ниска цена за родни купувачи и по-висока за румънски клиенти.
Друга предпочитана стока от съседите са строителните материали. От началото на лятото те атакуват магазините и купуват всичко, нужно им за ремонт вкъщи, твърдят търговци. Най-търсен е фибранът. По 10 тира на ден заминават за Румъния, каза търговски представител на наша фирма за производство на изолацията. Българският продукт е по-евтин и по-качествен. Заради дефицита на цимент при тях вече няколко месеца търговци на едро от Гюргево и региона се запасяват със строителната смес от нас. Цената му тук е по-ниска. Една 50-килограмова торба е 10-12 лева, докато същата в Румъния е около 50 лева.

Очакваният наплив за покупка на наши жилища обаче не се оправда, коментират брокери на недвижими имоти. След влизането ни в ЕС съседите проучваха възможностите да станат собственици на родни панелки, но реално до сделки в повечето случаи не се стигна. От фирмите твърдят, че от 1 януари 2007 година досега са продали на румънци едва по една панелка в краен квартал и по 2-3 малки вили в селата. Заради проявения интерес обаче русенци започнаха да купуват стари апартаменти, да ги ремонтират и да ги предлагат на много по-високи цени на румънски семейства. Оказа се, че няма законова пречка съседите да се сдобият с покрив над главата и у нас. Документ за постоянно настаняване се издава само на граждани от страни, които не са членки на ЕС. Румънците са европейци и единственото, което трябва да направят, е да декларират имота си в общината и да плащат данъци за него. Брокери обаче твърдят, цените скочиха спекулативно, типично по български. Ако допреди две години тристаен в широк център можеше да се купи за 30 хиляди евро, днес същият апартамент се предлага на тройно по-висока цена. Брокери обаче не отричат, че румънски бизнесмени търсят помещения под наем за складове, офиси и магазини.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: