Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе и Сент Уан обменят опит в публично-частното партньорство
Автор: Екип Ruse24.bg 14:39 / 02.11.2009Коментари (0)960
©
Изключително радушно бе посрещната делегацията от Община Русе при посещението си в побратимената с Русе френска община Сент-Уан. Визитата бе част от изпълнението на проекта „Повишаване на капацитета на администрацията в Община Русе за ефективно сътрудничество с бизнеса при осъществяване на местното икономическо развитие".
В първия ден от посещението русенци се срещнаха с кмета на Сент-Уан Жаклин Руйон, която приветства задълбочаването на връзките между двете побратимени общини.

Зам.-кметът на Община Русе Атила Минев представи русенския проект и неговите цели. Жаклин Руйон пожела успех и сподели, че създаването на по-качествена работа е най-важното, което трябва да направи местната власт. „За нас, французите, създаването на работа за населението е основен приоритет" каза в заключение г-жа Руйон. Тя обясни, че град Сент-Уан в своята вековна история е имал много трудни моменти, но сега е сред най-богатите общини във Франция. Безспорна заслуга за този факт е отношението на местната администрация към бизнеса.

По-късно русенската делегация се срещна с Николас Гигу, директор на отдел „Икономическо развитие" и г-жа Наме Багайоко, общински съветник, отговарящ за международните отношения на Сент-Уан. Николас Гигу бе категоричен, че публично-частното партньорство и икономическото развитие на един регион са неразривно свързани. Той разказа, че през 60-те години на ХХ век в Сент -Уан е имало 35 хиляди работни места в предприятия и заводи. Но след индустриалния бум настъпва съществена промяна, повечето заводи фалират и се стига до огромна по размери безработица в региона. Това е може би един най-тежките периоди в историята на френския град. През 80-те и 90-те години се появява явлението „сектор на услугите", благодарение на което заетите в индустриалния сектор бързо се пренасочват. Така през 1998 година местната администрация решава да обособи дирекция „Икономическо развитие", която да подпомага процеса на пренасочване на заетостта от единия към другия сектор, да подпомага фирмите, които искат да развиват свой бизнес в Сент-Уан.

Създадената дирекция осъществява териториален маркетинг и връзка с всички фирми и предприятия, създава трудова борса, предоставя актуална информация за свободни търговски площи и работни места, поддържа контактите с търговци и занаятчии, с държавната администрация и туристическите фирми. На всеки 3 месеца дирекцията издава списание „Икономически новости", в което намират отражение важни вести от икономическия бранш, правят се анализи и проучвания. На базата на направените проучвания, преди няколко години, служители на дирекцията отчитат несъответствие между предлагане и реално заети работни места.

Оказва се, че от близо 35 хиляди работни места, само 2 хиляди са заети от местните жители. Тогава Община Сент-Уан разработва проекта „Местен план за развитие на работната сила". Проектът се реализира на базата на публично-частно партньорство и неговата основна задача е разкриването на повече работни места за жителите на града. Проектът се финансира от Европейският фонд за регионално икономическо развитие, държавата и общината. Една от клаузите на проекта е мобилизирането на всички безработни от района за придобиване на професионална квалификация. Това им осигурява по-голям шанс за намиране на работа.

Местният план за развитие съдържа интересни параметри за сътрудничество между Община Сент-Уан и частните инвеститори. Общината приема дадено предприятие на своя територия, но се задължава да осигури добра инфраструктура, да гарантира повече работна ръка и да благоустрои района. Предприятието от своя страна се ангажира да наема на работа с предимство жители на Сент -Уан и да ползва местни фирми за поддръжка и услуги.

Създава се Асоциация на работодателите за кореспонденция с общината и синдикатите, която насърчава развитието на малкия и средния бизнес в града с безлихвени заеми. В тази Асоциация членуват фирми, банки и представители на местната власт. Фондът, от който се отпускат средства представлява месечни отчисления от предприятията плюс банково участие. Фирмите плащат на Община Сент-Уан професионална такса, която постъпва в общинския бюджет. Годишният размер на събраните средства от професионалната такса възлизат на 34 милиона евро. Тя е фиксирана нормативно, но се определя на базата на брой персонал и площ на предприятието.
©

Като добър пример за публично-частно партньорство господин Гигу посочи френския фармацевтичен гигант „Л'Ореал". С негово съдействие русенци се срещнаха и разговаряха с изпълнителния директор на компанията г-н Мишел Форгет. Той разказа за редица взаимни задължения описани в специална Харта за сътрудничество и взаимни задължения между фармацевтичния гигант и администрацията. Според клаузите Общината е ангажирана в отдаването на помещения и зали за ползване от предприятието; облагородяване на зелените площи около завода и осигуряването на безопасността на компанията. От своя страна фирмата ежемесечно изпраща свои служители да се срещат с ученици от училищата на Сент-Уан и да разказват за работата си. Друг ангажимент на компанията е при наемането на работници - с предимство се ползват живеещите в Сент-Уан. „Л'Ореал" е задължена да използва местни фирми за различни услуги, необходими за компанията. На базата на така създадените взаимоотношения, близо 8 000 човека от френския град се трудят в административния център на компанията, разположен на 18 хиляди квадратни метра площ. На работещите се предлагат изключително добри условия на труд. В сградата се помещават ресторант, кафене, спортна зала, помещения за пране и гладене, фризьорски салони, предназначени само за служителите на фирмата.

В резултат на добрите контакти между местната власт и бизнеса, в момента в Сент-Уан съществуват 3 600 предприятия. Търговска дейност извършват 2 400 търговци, от тях 1800 работят на най-големия пазар за антики в света - Пазара на бълхите. Годишно в Сент-Уан, за да посетят този пазар, пристигат около 4 милиона туристи от цял свят.
Припомняме, че проектът „Повишаване на капацитета на администрацията в Община Русе за ефективно сътрудничество с бизнеса при осъществяване на местното икономическо развитие" се реализира с подкрепата на Министерството на държавната администрация по оперативна програма „Административен капацитет 2007 - 2013 година", приоритетна ос І "Добро управление" - „Администрацията - партньор на бизнеса". Проектът се финансира от Европейския социален фонд и от държавния бюджет и е на общата стойност 511 784, 92 лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: