Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе - най-голямата строителна площадка на молове у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 08:05 / 02.08.2009Коментари (0)3226
© Стротиелство градът
Дунавският град се оказва на практика най-голямата строителна площадка на молове у нас към момента. Четирите мащабни проекта за търговско-развлекателни комплекси и единственият по рода си Бизнес парк правят Русе първенец в строителството на грандиозни проекти, и то в период на криза. Много, малко и достатъчно ли са за град от мащабите на Русе - петият по големина град у нас, пет проекта, които са в ход и строителството им върви с пълна сила? Мнозина може би отдавна си задават този въпрос, а може би времето ще покаже защо тези инвеститори избраха да инвестират именно в Русе - дали защото Русе е един от големите ни градове, динамично развиващ се регион по поречието на Европейския транспортен път по река Дунав, или защото на север граничи с река Дунав, която е държавна граница с Република Румъния, където на трийсетина километра от Гюргево, по средата между Гюргево и Букурещ, ще се изгражда най-голямото летище на Балканския полуостров, което неминуемо ще се отрази на всички съпътстващи видове обслужване. Всеки от проектите носи своята уникалност. Това обаче не пречи битката за пристигащите от северната ни съседка потребители да става все по-агресивна.

Проектът Grand Plaza впечатлява с концепцията и мащаба си и е първият по рода си проект в региона, който съчетава мултифункционална спортна зала 26 000 кв.м, мол с търговска площ за отдаване под наем 37 500 кв.м, 5-звезден хотел 13 000 кв.м и клас А офисни площи 11 000 кв.м. Иновативният и професионално планиран комплекс, разположен върху разгъната застроена площ 140 000 кв.м, е пример за отлично сътрудничество между частния бизнес и общинската администрация, който ще стимулира икономическото развитие на Русе чрез създаването на модерна среда за пазаруване и забавление на жителите на града и неговите гости. Всяко част от комплекса допълва останалите, като създава синергия и така увеличава стойността на целия проект.

Grand Plaza ще бъде завършен през 2010 г.
Важно преимущество на Grand Plazaе неговата локация. Комплексът ще бъде изграден в центъра, между двата основни булеварда - бул. "Липник" и бул. "Цар Освободител" и в близост до площад "Оборище", който съсредоточава важна част от социалния живот на града. Локацията гарантира лесен достъп за пешеходци, с кола или с градски транспорт. Комплексът ще осигурява отлични възможности за организация на спортни прояви, шоуспектакли, концерти, конференции, бизнес срещи, както и хотелско настаняване, пазаруване и забавление.

Grand Plaza мол ще бъде най-големият търговски център в града и региона, като ще включва хипермаркет, разположен на 10 000 кв.м, повече от 120 магазина на водещи български и международни търговски брандове и над 1000 места за паркиране. Услугите за управление на Grand Plaza мол са възложени на водещата международна компания Colliers International.

Инвеститори на комплекса са "Приста ойл" АД - най-големият български производител и дистрибутор на индустриални и моторни масла, "Денси Строй" - дъщерно дружество на "Денси-М" ЕООД - един от най-големите вносители и търговци на бяла и черна техника в страната, и община Русе. Архитектурният проект е дело на. "Ателие Серафимов". Colliers International e ексклузивен консултант на проекта, предоставящ услуги относно маркетинговите дейности, отдаването на търговските площи под наем, юридическите услуги и пропърти мениджмънта.
Изпълнението на проекта е разделено между две фирми. Главен изпълнител на 75% от търговско-развлекателния комплекс и офис сградата се изпълняват от "Топ билд" ООД - Варна, останалите 25% от строителството на мола и спортната зала са поверени на "Интис" ООД - Русе. Консултант по време на строителството е "Маклер 96" ЕООД - Русе.

Обект: Гранд плаза
Размер на инвестицията: Над 70 млн. евро
РЗП: 140 хил. кв.м
Площ на терена: 36 дка
Инвеститор: "Проект Русе" АД
Проект: "Ателие Серафимов архитекти"
Главни изпълнители: Топ билд ООД - Варна, "Интис" ООД - Русе
Консултант по време на строителството: "Маклер 96" ЕООД - Русе
Консултант на проекта: Colliers International
Начало на строителството: м. май 2008 г.
Пусков срок: края на 2010 г.
Брой паркоместа: Над 1000

Mall Rousse ще е най-мащабният център за пазаруване и развлечения в дунавския град. В строителството му ще бъдат инвестирани 85 млн. евро.

Проектът се реализира от RESB (Real Estate Services Bulgaria), израелската компания Cinema City International, в партньорство с местната фирма "Ирис", собственик на парцела с площ от 60 дка. "Мол Русе" е разположен между две основни пътни артерии - булевардите "Липник" и "Потсдам", които го свързват с централната градска част, основните жилищни квартали, околовръстния път и румънската граница. Разгънатата му застроена площ е над 51 000 кв.м с три надземни търговски нива. Отдаваемата площ е 36 000 кв.м, със 160 търговски обекта, мултиплекс с 10 кинозали и над 1000 паркоместа.

Обект: Многофункционален търговски и развлекателен център Mall Rousse
Размер на инвестицията: 85 млн. евро
РЗП: 51 000 кв.м
Площ на терена: 60 дка
Инвеститори RESB: "Ирис"
Проектант: "Студио 17.5 - С"
Изпълнител: "Сиенит" ООД - Пловдив
Консултант по време на строителството: "Норд" ООД - Русе
Ексклузивен агент отдаване под наем: MBL, асоцииран партньор на CB Richard Ellis
Начало на строителството: м. юни 2008 г.
Пусков срок: Есента на 2010 г.
Брой паркоместа: Над 1000

"Мегамол" със своето разположение в идеалния център на града и с прекрасна панорама към реката е на път да се превърне в основната търговска и развлекателна атракция в центъра на Русе. Строителството на обекта напредва усилено, като откриването е планирано за пролетта на 2010 г.

"Мегамол" е съвместен проект на листвания на лондонската фондова борса фонд European Convergence Development Company Limited (ECDC) и българската компания "Мегахим" АД. Двете компании имат равни участия в проекта, чиято обща стойност надхвърля 30 млн. евро.

Теренът, върху който се изгражда "Мегамол", се намира в центъра на града, в близост до пешеходната зона и брега на Дунав. Той е с лице на две улици - бул. "Придунавски" и ул. "Независимост". Пешеходният достъп е улеснен от близостта до Парка на младежта и основната пешеходна зона на града - ул. "Александровска", а предстоящото разширяване на близките пътни артерии ще направи удобен и достъпа с автомобил.

"Мегамол" е с разгъната застроена площ 48 000 кв.м, от които 17 800 кв.м отдаваема търговска площ, разположени на три надземни и два подземни етажа, и 400 паркоместа. Архитектурният проект е дело на британското архитектурно студио Chapman Taylor, а строителните работи се извършват от фирма "Строител".

Успехът на "Мегамол" е заложен в самата концепция - три надземни нива, които правят сградата удобна за посетителите и атрактивна за търговците, атрактивна окачена фасада и просторни вътрешни пространства, супермаркет на партерно, а не подземно ниво, което значително улеснява потребителите, модерни заведения с градини, под които "шуми реката", и много предложения за забавления на посетителите от всички възрасти.

"Считаме, че проектът ще бъде успешен предвид отличната локация, добрата функционалност, използваните международни стандарти в проектирането и не на последно място поради опита на компаниите инвеститори", коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton International, консултант и ексклузивен агент по отдаването под наем на площите в "Мегамол". Forton e представител за България на световния лидер в бизнес имотите Cushman&Wakefiled, което е още една гаранция за подсигуряването на качествени наематели от световна величина.

Очаква се на чистата търговска площ от близо 25 000 кв.м да бъдат разположени над 100 световноизвестни и водещи български марки и оператори. Разположен на 100 м от пешеходната улица, с панорама към Дунав и на пътя на трафика от Румъния, "Мегамол" ще осигури качествено забавление, комфорт и разнообразие на достъпни цени. Комфортът, които наемателите ще усещат от професионалната реализация на проекта, ще се предаде на потребителите, които бързо ще оценят удобството и удоволствието от наличието на истински мол в центъра на града.

Обект: Търговски комплекс "Мегамол"
РЗП: 48 000 кв.м
Площ на терена: 9 дка
Инвеститор: "Мегамол - Русе" АД
Проектант: Британското архитектурно студио Chapman Taylor
Адаптация на проекта: "Инвест проект" ЕООД - Русе, с ръководител арх. Георги Стефанов
Изпълнител: "Строител" - Русе
Консултант по време на строителството: "Русенска строителна борса" ООД
Консултант на проекта: Forton International
Начало на строителството: Пролетта на 2008 г.
Пусков срок: пролетта на 2010 г.
Брой поркоместа: Над 400 бр.
Размер на инвестицията: Над 30 млн. евро

Сградата на "Дунав мол" е разположена на четири пътни артерии - входа на "Дунав мост" от Румъния, София и Варна, Силистра и главната артерия към централната част на града. В непосредствена близост е и Индустриален парк - Русе. Инвестицията се осъществява с финансиране от австрийската компания Hypo Alpe-Adria-Leasing и е на стойност близо 15 млн. евро. Възложител е българската компания "Мармег" ООД. Сградата е решена на пет нива - едно подземно и четири надземни. В комплекса са разположени голям хранителен магазин с площ 2200 кв.м, общо 87 търговски обекта, предназначени за магазини, банкови офиси, мобилни оператори, мода, услуги, обзавеждане, техника, развлечения и казино. Открита тераса с панорамен изглед към реката, четири кафе-бара, детски кът, боулинг, билярд са разположени на последния етаж от сградата. В сутерена е осигурен подземен паркинг с 228 паркоместа.

Обект: Търговско-развлекателен комплекс "Дунав мол"
Размер на инвестицията: 15 млн. евро
РЗП: 31 795 кв.м
Инвеститори: Hypo Alpe-Adria-Leasing и "Мармег" ООД - Русе
Проектант: "Инвест проект" ЕООД - Русе, с ръководител арх. Георги Стефанов
Изпълнител: "Интис" ООД
Консултант по време на строителството: "Норд" ООД - Русе
Начало на строителството: м. март 2008 г.
Пусков срок: средата на 2010 г.
Брой паркоместа: Над 200 бр.

Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Процедурата за избор на нов главен прокурор
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: