Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбеляза 136-та годишнина от Освобождението си
Автор: Екип Ruse24.bg 15:41 / 20.02.2014Коментари (3)1801
С Благодарствен молебен и Тържествена церемония в Пантеона на възрожденците, днес Русе отбеляза 136-та годишнина от Освобождението си. Благодарственият молебен беше отслужен в Катедралния храм "Света Троица" - мястото, където са посрещнати руските войски, предвождани от ген. Едуард Тотлебен. На него присъстваха секретарят на Община Русе Димитър Генков и директорът на дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.

Официални гости на церемонията в Пантеона бяха Генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, заместник-областният управител на област Русе Милена Хинкова, председателят на Общински съвет - Русе засл. проф. Васил Пенчев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и неговите заместници, общински съветници, ученици и граждани. 

Слово за празника произнесе кметът Пламен Стоилов. Той припомни факта, че едни от най-ярките личности в българското национално-освободителното движение са били част от Русенския таен революционен комитет. 

Кметът подчерта, че русенци активно са допринесли за своята свобода и призова да продължим делото на нашите предци, в името на това градът ни да отстоява достойното си място не само на картата на България, а и на тази на обединена Европа.
 
Протосингелът на Русенската Света митрополия архимандрит Виктор и свещеници от русенските храмове отслужиха Заупокойна молитва в памет на загиналите. 

В празничната програма участие взе Детско-девически хор "Дунавски вълни" при Общинския детски център за култура и изкуство, с диригент Весела Тодорова. Актьорът от Драматичен театър "Сава Огнянов" Венцислав Петков прочете благодарствения молебен, който Архимандрит Кирил Браницки изрича пред русчуклии и руската войска начело с генерал Едуард Тотлебен при тържественото посрещане на освободителите пред катедралния храм "Света Троица" на 20 февруари 1878г.

В края на церемонията, пред вечния огън бяха поднесени венци и цветя от представители на институции, обществени организации, политически партии, училища и граждани. 

От 18 часа днес, в зала "Европа" на Доходно здание, ще се състои премиерата на филма на БНТ Русе "Баба Тонка. Отвъд легендата". Негови автори са Детелина Каменова и Веселина Антонова, режисьор - Елена Машкова, оператор - Стилян Антонов. Филмът е създаден със съдействието на Държавен архив - Русе. Входът е свободен!






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
не разбрах защо се страхувате да кажете празнува освобождението си от КОГО от турско робство бе ако не знаете
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: