Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе отбелязва Световния ден на психичното здраве
Автор: Екип Ruse24.bg 18:16 / 09.10.2023Коментари (0)372
©
С поредица от събития Община Русе ще отбележи на 10 октомври Световния ден на психичното здраве. Той се провежда с подкрепата на Световната здравна организация и Министерството на здравеопазването, с цел информираност на обществото за проблемите на психичното здраве. Това съобщиха от Община Русе.

Световният ден на психичното здраве е една от основните кампании, които Общински съвет по наркотични вещества отбелязва с различни събития. Целта е да се заостри вниманието на обществеността за проблемите с психичното здраве и да се мобилизират усилията за превенция употребата на наркотични вещества, тъй като зависимостите водят и до тежки психични заболявания.

Провеждането на събитията ще започне на 9 октомври от 13 часа пред Съдебната палата, където експерти на Превантивно-информационен център /ПИЦ/ заедно със съдействието на шахматен клуб "Пристис“ – Русе ще разположат 5 шахматни дъски и заедно с деца и младежи от доброволческия клуб към ПИЦ ще мотивират гражданите да оползотворяват свободното си време чрез креативни дейности, като игра на шах, която включва интензивно интелектуално предизвикателство, стимулиращо ума и мисленето. 

Желаещите граждани ще имат възможност да "усетят“ негативното  влияние върху психичните процеси на психоактивните вещества чрез симулационни очила, които симулират ефекта на дезориентация, забавено време на реакция и др., вследствие употребата на наркотични вещества. Експертите на ПИЦ ще бъдат на разположение да отговарят на въпроси на гражданите във връзка с употребата на психоактивни вещества и ще раздават информационни материали. 

На 10 октомври от 17 часа група младежи доброволци от Превантивния център и ученици от най-активните училища, с които ПИЦ работи по превенция на психоактивни вещества, ще бъдат провокирани да проведат спортна тренировка в залата на спортен клуб "Захариев Файт Тийм“ под ръководството на професионален треньор. Кулминацията на деня ще завърши с осветяване на Пантеона от 19 часа.

На 11 октомври ще се проведе заседание на Общинския съвет по наркотични вещества, на което ще се обсъдят въпроси, касаещи психичното здраве и работата на ПИЦ по превенция на наркотични вещества сред подрастващите.

На 12 октомври в офиса на ПИЦ ще се проведе кинолектория под надслов "Емоционално здраве. Аз разпознавам своите емоции“. Деца и младежи ще гледат филма  "Отвътре навън“ -  за човешките емоции и ключовата роля, която имат за психичното здраве. Филмът ще бъде последван от дискусия по темата, като целта ще е децата да придобият умение да разпознават и назовават своите емоции.

Събитията ще приключат в едно от най-активните училища, с които Превантивният център работи по превенция на психоактивните вещества и осъществява Националната програма "От връстници за връстници“ 8-11 кл. Експертите на ПИЦ са подготвили куиз /викторина с въпроси/ за учениците, които ще проверят знанията си относно здравословния начин на живот и опазване своето психично здраве.

Ръководството на Общинския съвет по наркотични вещества, екипът на ПИЦ – Русе, както и неговите доброволци, изразяват надежда, че масовостта на кампанията и информираността на широката общественост за злоупотребата с психоактивни вещества, са сигурна стъпка към успешното справяне с проблемите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: