Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе влиза в челната тройка по цени на жилищата
Автор: Екип Ruse24.bg 09:55 / 05.05.2008Коментари (0)527
©
Влизането в Европейския съюз изстреля цените на жилищата в петия по големина град в България в челната тройка. Само за една година цените в Русе са се повишили с 62 на сто, с което крайдунавският град се изкачи в класацията за най-скъпи градове в България до третото място, след София-град и Варна, по данни на Националния статистически институт (НСИ).

"Очакванията за голямо покачване на цените на имотите и в Русе след приемането ни в Европейския съюз доведе до изчакване от страна на продавачите и съответно до намаляване на предлагането. От друга страна, търсенето и при новото, и при старото строителство се увеличаваше през цялата изминала година", коментират от агенцията за недвижими имоти "Адрес".

Развитието на нови жилищни проекти през 2007 г. в Русенска област бе сравнително слабо и това се вижда от разрешенията за строеж на жилища, които за периода април - декември са 756, докато за сравнение във Великотърновско за същия период са 1494. Поради големия интерес на купувачите повечето жилища ново строителство се разпродават още на зелено. Друга причина за силния скок при цените на жилищата в Русе е повишаващата се цена на земята - в началото на 2007 г. терени, които са се предлагали на цени между 5 и 8 евро за кв.м, са достигнали цени от 20-30 евро за кв.м в края, по данни на агенция "Адрес".

Нараства интересът на чуждестранните купувачи, като най-голям ръст е от страна на румънците, които купуват имоти от всички сегменти - жилища, офиси и дори промишлени помещения. Много силен е и инвеститорският интерес към града - за една година проектите значително нараснаха - бе заявено изграждането на четири търговски центъра, няколко индустриални парка и офис комплекс.

Бургас бе изместен от четвъртото място в началото на 2008 г., като промяната в класацията не трябва да се търси само в Русе - през последната година черноморският град регистрира едно от най-слабите поскъпвания на жилищата в страната - 17.5 на сто (при 28.9% средно за страната), докато в Русе беше регистрирано едно от най-големите увеличения на цените - 40.9 на сто. Тенденцията се запазва и през първото тримесечие на 2008 г. - в крайдунавския град цените са се повишили с 15.7% при 2.5 на сто в Бургас.
Слабо повишение на цените през първото тримесечие се регистрира и в София-град (2.4%), поради което жилищата във Варна скъсиха малко дистанцията между първото и второто място. В морската столица жилищата са поскъпнали с 8.2% само за три месеца до 1073 евро, с което втори град в България премина границата от 1000 евро на кв.м средна цена, сочат данните на НСИ.

За разлика от слабото повишение на цените в столицата, се регистрира завишен интерес към София-област и Перник. Жилищата в Софийското поле, които традиционно бяха сред най-евтините имоти в България през първите месеци на годината, са поскъпнали с 16.3 на сто до 346 евро за кв.м. С това рязко повишение София-област изведнъж се нареди на второ място по поскъпване на жилищата през последната една година след Русе. В първите месеци на годината в Перник също се отбелязва рязко покачване на цените, като за периода януари - март то е 16 на сто.

Продължава тенденцията най-високите покачвания да се регистрират в по-малките областни градове. През първото тримесечие на 2008 г. най-силен ръст на цените се отбелязва в Ловеч (19%) и Ямбол (17%). В тези градове поради по-малкия обем на пазара и ниската начална база са регистрирани най-резки промени. Намаление на цените обаче се наблюдава във Видин и Силистра, които в предходното тримесечие регистрираха едни от най-силните повишения.

Източник: в."Строителство градът"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: