Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русе внесе официално кандидатурата си за европейска столица на културата
Автор: Екип Ruse24.bg 13:13 / 18.10.2013Коментари (1)887
©
Кметът на Община Русе Пламен Стоилов депозира формуляра за кандидатстване, с който Русе се включва в конкурса за присъждане на званието "Европейска столица на културата". Официалното подаване на документите на всички български градове кандидати се състоя в рамките на пресконференция в Министерството на културата в София.

Кандидатурата на Русе е подготвена въз основа на формуляр за кандидатстване, който се попълва на английски и български език и представя аргументите за участие в надпреварата, както и концепцията на града кандидат за културна програма през 2019 г. 

Кандидатурата на Русе e обобщена под мотото "Русе - град на свободния дух". Като част от Дунавския регион и като представител на Дунавската култура, Русе поставя акцент върху значението на река Дунав за сближаването между европейските култури. Добавената стойност в кандидатурата на Русе е трансграничният аспект, който предвижда активното включване на трансграничния регион Русе - Гюргево в реализирането на концепцията за културната програма през 2019 г. 

От друга страна, европейската социално-икономическа и културна перспектива за развитието на града е директно свързана със Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион и динамичното сътрудничество с държавите, разположени по поречието на река Дунав. Именно близостта до най-интернационалната река в света и граничното разположение на Русе оформят облика му на кръстопътен град, в който си дават среща различни култури, етноси, религии и езици. Олицетворение на космополитния дух на Русе е роденият на брега на Дунав Нобелов лауреат за литература Елиас Канети, който споделя: 

"Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук".

Въз основа на културния профил на града, Русе подготви концепция за събитието през 2019 г., която е структурирана под мотото "МОСТОВЕ". Възприемайки моста като символ на свързаност, като метафора за принадлежност към ценностите на Европа и като стремеж към преодоляване на географски, духовни, исторически и културни граници, програмата Русе 2019 въвежда интердисциплинарен и интеркултурен подход, осигурява атрактивност и високо художествено качество, надхвърля традиционните рамки на обичайната културна събитийност, търси социалните иновации в изкуството, сближава артисти и аудитории, открива нови пространства за култура. 

Концепцията за културна програма се състои от четири тематични модула: Мостове през града, Мостове по реката, Мостове на мисълта и Мостове към бъдещето. Мостове през града откроява ролята на града в живота на гражданите, свързвайки по нетрадиционен начин културно-историческото наследство и съвременната градска култура. Мостове по реката очертава трансграничното и Дунавско измерение на русенската кандидатура, разглеждайки културата като средство за преодоляване на граници.

Тематичният модул Мостове на мисълта откроява транснационалното и европейско измерение на културната програма и е посветен на идеи, течения, постижения и личности, които се считат за общоевропейски и универсални. Мостове към бъдещето представя визията за бъдещето на културата, която надхвърля чистите форми на изкуство и партнира с новите технологии, иновациите и медиите. 

Прогнозната стойност на бюджета, заложен в кандидатурата на Русе за реализирането на събитието "Европейска столица на културата" възлиза на 83,19 млн. евро. 30,19 млн. евро от тях са предназначени за осъществяване на културната програма, за покриване на разходите за заплати и непреки административни разходи, реклама и маркетинг.

Капиталовите разходи в размер на 53 млн. евро се формират от предвидените инвестиции в културна инфраструктура за периода 2014 - 2020 г. Близо 2/3 от публичното финансиране се очаква да бъде осигурено от фондовете на Европейския съюз, като оставащата 1/3 ще бъде резултат от равномерно разпределен принос от общинския и държавния бюджети. 

В случай, че Русе бъде избран за "Европейска столица на културата", проектът ще се управлява от Фондация "Русе - град на свободния дух". Колективният орган на стратегическо равнище ще бъде Управителен съвет. На оперативно ниво управлението ще е поверено на двама директори с различни профили и отговорности: изпълнителен (бизнес) и художествен директор. Те ще бъдат подпомагани от Секретариат и Комуникационен офис, програмни мениджъри, стажанти и доброволци. Като консултативен орган ще продължи да функционира и Общественият съвет към Фондацията. Представителството на широк кръг от заинтересовани страни ще бъде гарант за прозрачност и ефективност при вземането на решения и реализирането на културната програма. 

До края на годината предстои заседание на експертното жури, което ще разгледа кандидатурите на българските градове кандидати за "Европейска столица на културата" и ще обяви кои от тях преминават на следващия етап от състезанието.

Журито, което подбира градовете финалисти, се състои от 6 експерти, назначени от заинтересованата държава-членка (в случая България), и 7 експерти, представляващи институциите на Европейския съюз. Българският град, който ще домакинства инициативата за пръв път в нейната история, ще бъде окончателно избран с решение на Съвета на Европейския съюз през 2015 година.

Още по темата: общо новини по темата: 3
09.11.2013 »
27.09.2013 »
23.09.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.10.2013 г.
0
 
 
Само и само ако паднат таксите от Дунавмост !!! Или ако построите втори паралелен мост над Дунава в Русе !
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: