Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенци хапват все повече месо
Автор: Екип Ruse24.bg 10:59 / 01.08.2012Коментари (1)474
© Ruse24.bg
През 2011 г. месечната консумация на месо средно на лице от домакинство в област Русе е 3.0 кг при средно 2.7 кг за страната, сочи справка на Териториалното статистическо бюро в Русе, предаде Дарик. Тя представя потреблението на месо и месни произведения в област Русе в периода 2002-2011 година.

Физиологичната норма на потребление на месо е 2.4 кг на месец. В периода 2002-2011 г. средномесечната консумация на лице в областта постепенно нараства. През 2003 г. е регистрирано най-малко потребление- средно 1.9 кг на месец; в отрязъка 2004-2006 г. средномесечната консумация на лице се задържа на нива от 2.0 кг, а от 2009 г. вече надхвърля физиологичната норма на потребление, достигайки 3.0 кг на месец през 2011 г. Данните сочат, че през 2003 г. средната дневна консумация на месо от едно лице от наблюдаваните домакинства е била 63 г или с 35.7% по-ниска от регистрираната през 2011 г./ 98 г/..

В структурата на потреблението на месо най-голям относителен дял заема консумацията на месо от домашни птици- през 2011 г. средно на лице от домакинство в област Русе се падат по 0.9 кг на месец, което представлява 30.0% от общото потребление. В интервала 2002-2011 г. среднодневната консумация на птиче месо се движи между 19 г на лице / 2003-2004/ и 29 г- за 2010 и 2011 години.

Малко над 1/4 от месечното потребление на месо средно за целия разглеждан период се свързва с консумацията на кайма от домакинствата. За последните десет години тя се движи между 0.3 кг за 2002 г. и 0.8 кг средно на лице- за 2010-2011 г., като се наблюдава тенденция на увеличено потребление. С известни колебания същата динамика се запазва и при консумацията на свинско месо.

Сравнението между данните за потреблението на месо в регионален и национален мащаб сочи, че в рамките на последните десет години през 2004-2005 и 2007 г средномесечното потребление на този хранителен продукт на едно лице от наблюдаваните домакинства в област Русе е аналогично на средното за страната, а през 2002 и 2010-2011 г е по-високо.

В периода 2002-2011 г. максимумът на потребление на месо е фиксиран през 2011 г. в област Добрич- средно 3.6 кг на лице от домакинство за месец. В отделните години заедно с Добрич още 5 области са се асоциирали с най-голяма консумация на месо и сред тях област Видин е била трикратно на първо място- 2002,2003 и 2009 година. Сред областите в страната за последните десет години най-малко потребление е регистрирано през 2002 г. в област Пловдив- 1.1 кг средномесечно на лице от домакинство Област Разград е с най-малка месечна консумация на месо на лице през 2005, 2006, 2008, 2010 и 2011 година.

Позицията на област Русе по потребление на месо сред областите в страната се движи между 7-мо място- през 2002 и 2010 година и 19-то- през 2003 и 2006 г.

Потреблението на месни произведения също има своето място на българската трапеза. През 2011 г. месечната консумация средно на едно лице в област Русе е 1.5 кг и е с 0.3 кг над средната за страната.

В структурата на потребление на месни произведения с най-висок относителен дял са консумираните малотрайни колбаси, като в периода 2010-2011 г. те оформят 3/5 от общото потребление на тази група хранителни продукти. През последните две години средномесечната консумация на този вид колбаси на едно лице в област Русе достига близо килограм, което означава, че среднодневният прием е около 29 г. В годините тенденция на слабо увеличение е регистрирана и при консумацията на трайни колбаси.

Сравнението на данните за средномесечното потребление на месни произведения на наблюдаваните домакинствата в област Русе и страната сочи, че в по-голямата част от разглеждания времеви период потреблението в областта остава по-високо от средното за страната.

Най-голяма средномесечна консумация на лице е регистрирана през 2007 г. в област Перник- 1.7 кг, а най-малка- в област Русе през 2002 г.- едва .0.5 кг. В рамките на отделните години в интервала 2002-2011 г. Силистра най-често е областта с минимално потребление на месни произведения сред областите в страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.08.2012 г.
0
 
 
Ами като няма дунавска скумрия се налага да ядем меса най разни. Избягвайте малотрайните колбаси-поне 80 процента са на незадоволително ниво,е има 2-3 фирми по добри но внимавайте.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: