© Ruse24.bg | | През 2011 г. месечната консумация на месо средно на лице от домакинство в област Русе е 3.0 кг при средно 2.7 кг за страната, сочи справка на Териториалното статистическо бюро в Русе, предаде Дарик. Тя представя потреблението на месо и месни произведения в област Русе в периода 2002-2011 година.Физиологичната норма на потребление на месо е 2.4 кг на месец. В периода 2002-2011 г. средномесечната консумация на лице в областта постепенно нараства. През 2003 г. е регистрирано най-малко потребление- средно 1.9 кг на месец; в отрязъка 2004-2006 г. средномесечната консумация на лице се задържа на нива от 2.0 кг, а от 2009 г. вече надхвърля физиологичната норма на потребление, достигайки 3.0 кг на месец през 2011 г. Данните сочат, че през 2003 г. средната дневна консумация на месо от едно лице от наблюдаваните домакинства е била 63 г или с 35.7% по-ниска от регистрираната през 2011 г./ 98 г/..
В структурата на потреблението на месо най-голям относителен дял заема консумацията на месо от домашни птици- през 2011 г. средно на лице от домакинство в област Русе се падат по 0.9 кг на месец, което представлява 30.0% от общото потребление. В интервала 2002-2011 г. среднодневната консумация на птиче месо се движи между 19 г на лице / 2003-2004/ и 29 г- за 2010 и 2011 години.
Малко над 1/4 от месечното потребление на месо средно за целия разглеждан период се свързва с консумацията на кайма от домакинствата. За последните десет години тя се движи между 0.3 кг за 2002 г. и 0.8 кг средно на лице- за 2010-2011 г., като се наблюдава тенденция на увеличено потребление. С известни колебания същата динамика се запазва и при консумацията на свинско месо.
Сравнението между данните за потреблението на месо в регионален и национален мащаб сочи, че в рамките на последните десет години през 2004-2005 и 2007 г средномесечното потребление на този хранителен продукт на едно лице от наблюдаваните домакинства в област Русе е аналогично на средното за страната, а през 2002 и 2010-2011 г е по-високо.
В периода 2002-2011 г. максимумът на потребление на месо е фиксиран през 2011 г. в област Добрич- средно 3.6 кг на лице от домакинство за месец. В отделните години заедно с Добрич още 5 области са се асоциирали с най-голяма консумация на месо и сред тях област Видин е била трикратно на първо място- 2002,2003 и 2009 година. Сред областите в страната за последните десет години най-малко потребление е регистрирано през 2002 г. в област Пловдив- 1.1 кг средномесечно на лице от домакинство Област Разград е с най-малка месечна консумация на месо на лице през 2005, 2006, 2008, 2010 и 2011 година.
Позицията на област Русе по потребление на месо сред областите в страната се движи между 7-мо място- през 2002 и 2010 година и 19-то- през 2003 и 2006 г.
Потреблението на месни произведения също има своето място на българската трапеза. През 2011 г. месечната консумация средно на едно лице в област Русе е 1.5 кг и е с 0.3 кг над средната за страната.
В структурата на потребление на месни произведения с най-висок относителен дял са консумираните малотрайни колбаси, като в периода 2010-2011 г. те оформят 3/5 от общото потребление на тази група хранителни продукти. През последните две години средномесечната консумация на този вид колбаси на едно лице в област Русе достига близо килограм, което означава, че среднодневният прием е около 29 г. В годините тенденция на слабо увеличение е регистрирана и при консумацията на трайни колбаси.
Сравнението на данните за средномесечното потребление на месни произведения на наблюдаваните домакинствата в област Русе и страната сочи, че в по-голямата част от разглеждания времеви период потреблението в областта остава по-високо от средното за страната.
Най-голяма средномесечна консумация на лице е регистрирана през 2007 г. в област Перник- 1.7 кг, а най-малка- в област Русе през 2002 г.- едва .0.5 кг. В рамките на отделните години в интервала 2002-2011 г. Силистра най-често е областта с минимално потребление на месни произведения сред областите в страната. |