Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенци вече подават документи за повишаване на квалификацията
Автор: Екип Ruse24.bg 15:52 / 26.01.2010Коментари (0)540
© Ruse24.bg
Заседание на Областната комисия „Човешки ресурси, заетост и социално подпомагане" Русе се проведе днес. На форума бяха обсъдени и приети предложенията за държавен план-прием за учебната 2010 - 2011г. за професионално обучение в професионалните гимназии и в професионалните паралелки на средните общообразователни училища на територията на Област Русе. Предложението беше направено от Директора на Регионалния инспекторат по Образование - Русе, г-н Райнов.

Беше отбелязано, че продължава тенденцията за намаляване броя на учащите в област Русе и това затруднява ефективното оползотворяване на добре функциониращата мрежа за професионално образование. Беше изведен положителния пример на община Русе, където на кръгла маса са проведени консултации за постигане съгласие между заинтересованите по оптимизиране броя на паралелките в училищата и необходимостта от разкриване на нови, отговарящи на пазара на труда професии.

Заявените за 2010/2011г. паралелки са 29 - след VІІ клас, 52 - след VІІІ, при реализирани за 2009/2010г. съответно - 10 и 37 броя. Това ще наложи през следващите етапи на оценка част от заявките да бъдат отхвърлени.

Комисията обсъди предоставената информация за действащи схеми и операции по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", реализиращи се чрез Агенцията по заетостта и териториалните поделения на Дирекция „Регионална служба по заетостта". Беше обърнато внимание, че в момента действат 2 схеми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Първата схема „Квалификационни услуги и обучение на заети лица - фаза 2" предоставя възможност на заети лица да придобият и повишат професионалната си квалификация, както и да се обучат по ключови компетенции. В първия случай сумата за един обучаем не може да надхвърли 925лв., а във втория - 300лв. Срокът за кандидатстване е 28 февруари.

Втората схема е „Квалификационни услуги и насърчаване на заетостта". Тя се отнася за безработни лица. По нея се предвижда последваща заетост поне на 50% от завършилите обучението. На обучаемите се предоставя стипендия от 8лв./ден и се поемат пътните разноски, ако живеят в друго населено место.

За безвъзмездна финансова помощ към Агенцията по заетостта може да се кандидатства и по операциите „Аз мога", „Адаптивност" и „Отново на работа". Срокът за кандидатстване е 30 септември 2012г. Досега по първата процедура има подадени 308 заявления от заети лица за включване в обучение, като 95 са за професионална квалификация и 231- за ключови компетенции. По процедура „Отново на работа" са подадени заявления от 43 безработни лица и 33 родители. По втората процедура „Адаптивност" все още няма подадени заявления.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: