Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенец стана вице-шеф на ректорите на дунавски университети
Автор: Екип Ruse24.bg 11:54 / 08.02.2010Коментари (0)889
©
От 4 до 6 февруари в гр. Нови сад, Сърбия, се проведе заседание на генералната асамблея на Ректорите на университетите от дунавските страни. Ежегодно Асамблеята провежда работни заседания, заседания на Постоянната комисия, научни конференции и семинари, летни училища за докторанти и други прояви, домакини на които са университети, членове на DRC.

Ръководството на DRC се състои от президент и двама вицепрезиденти. Годишната отчетно-изборна конференция се провежда в университета, чийто ректор е номиниран за президент. За да има приемственост за вицепрезиденти се номинират бившия президент и този, който ще бъде президент през следващатата година.

Ректорът на Русенския университет - проф. дтн Христо Белоев е номиниран от Президента на DANUBE RECTORS CONFERENCE- проф. Ференц Худец /Ректор на университета "Йотвош Лоранд" в Будапеща/, след съгласуване с членовете на Постоянната комисия, за Вицепрезидент за 2010 година, за Президент на Асамблеята на ректорите на университетите от дунавските страни за 2011 година и отново за Вицепрезидент за 2012г. Процедурата е представяне на проф. Христо Белоев пред Постоянната комисия, което той направи успешно на 5 февруари 2010 година и бе допуснат за представяне пред Генералната асамблея на DRC на 6 февруари 2010 г. След успешно представяне пред Генералната асамблея на ректорите на университетите от дунавските страни проф. Белоев бе избран за Вицепрезидент на DANUBE RECTORS CONFERENCE за 2010 г.

В началото на октомври 2010 година Асамблеята на ректорите на университетите от дунавските страни ще проведе заседанията си в Русенския университет и проф. Белоев ще поеме Президентството на организацията за 2011г.

Асамблеята е основана през 1983 година, във Виена, на среща на ректорите от университети във Виена, Линц, Улм и Будапеща. От тогава броят на университетите нараства и в момента в Асамблеята на ректорите на университетите от дунавските страни участват 52 университета от 14 страни. Членуват 7 университета от Австрия, 2 университета от Босна и Херцеговина, 2 университета от България, 8 университета от Хърватска, 7 университета от Чехия, 3 университета от Германия, 7 университетап от Унгария, 1 университет от Косово, 1 университет от Полша, 4 университета от Румъния, 3 университета от Сърбия, 2 университета от Словения, 2 университета от Словакия, 2 университета от Украйна.


Главната цел на Конференцията е подобряването на качеството на висшето образование. Постига се чрез: създаване на смесени работни групи, предлагащи конкретни действия по различни направления като управление на висшето образование, учебна и научно-изследователска дейност, разширяване на международното сътрудничество. Конференцията обсъжда редица проекти свързани с висшето образование и съдейства за реализиране на приети документи и стратегии като например Болонския процес, Образователни и научни програми на Европейския съюз и др.

Конференцията координира идеите и действията на своите членове, чрез обмяна на информация по теми с общ интерес, действа като консултант, представя вижданията си и прави препоръки по проблеми засягащи университетите към съответните правителства, национални или международни организации.

В последните заседания се обсъжда Дунавската стратегия, което е една важна дейност за страните от Дунавския регион, а в частност и за университетите. Това е и реална възможност за редица нови промени, които ще допринесат за подобряване на дейностите във висшето образование.

Изборът на проф. Белоев на този отговорен пост е висока оценка за значимата дейност на Русенския университет и международно признание за авторитета на университета.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: