Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенска област внедрява немски модел в сферата на енергийната ефективност
Автор: Екип Ruse24.bg 13:57 / 01.12.2008Коментари (0)566
© Ruse24.bg
Русенска област ще внедри немски модел в сферата на енергийната ефективност, стана ясно на днешното представяне на резултатите от посещението на германски екип в региона. Делегацията е водена от Ханс Кристиян Ланге- директор на регионалната енергийна агенция на област Люхов-Даненберг, придружен от Йорг Хайнрих Симке-собственик на инсталация за биогаз, и Грегор Хекенкамп- собственик на фирма за проектиране на инсталации за биогаз. Немският екип проведе срещи с областния управител Мария Димова и кметовете на общините Две могили и Иваново и се запозна с проекта за фотоволтаична електрическа централа край село Червен, както и с намерението на община Две могили да изгради инсталация за производство на биогаз.

В условията на световна финансова криза въвеждането на енергоспестяващи технологии става приоритет за всяка регионална и национална икономика, подчерта областният управител Мария Димова по време на представянето. Прилагането на немския опит по отношение на алтернативните енергийни източници ще допринесе за намаляване на енергийното потребление и опазване на околната среда, каза Мария Димова. Областният управител акцентира, че Регионална енергийна агенция-Русе е учредена в рамките на проект по програма "Интелигентната енергия" на Европейската Комисия. Ханс Кристиян Ланге е главен координатор на международния проект. В област Люхов-Даненберг има 26 инсталации за производство на биогаз,  а енергията от алтернативни източници се използва масово в домакинствата, посочи областният управител. Мария Димова подчерта, че Русенска област има възможността да бъде първата, която прилага германския опит.

В Русе и региона има много добри географски и климатични условия за производство на енергия от алтернативни източници, стана ясно на представянето на резултатите от посещението. Конкретните договорености на двустранното партньорство включват до края на месец януари 2009г. да се изготви проект за изграждане на инсталация за производство на биогаз в Две могили. Общината разполага с терен от 60 декара, каза Драгомир Дамянов, кмет на Две могили. За изграждането на инсталацията ще се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, допълни кмета на общината.  Суровините за производство на биогаз ще бъдат силажна царевица, слама и оборски тор. По този начин ще се гарантира и изкупуване на продукцията на земеделските производители от община Две могили.

Посещението на немския екип е важна стъпка напред в партньорството между Русенска област и област Люхов-Даненберг, подчерта Ханс Кристиян Ланге. Енергийните агенции от двата региона ще насочат усилията си към създаване на мрежа за проекти в сферата на енергийната ефективност, посочи Ланге.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: