Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенската опера се завърна от четвъртото си гостуване в Швейцария
Автор: Екип Ruse24.bg 08:37 / 11.07.2012Коментари (0)317
©
Русенската опера се завърна от четвъртото си гостуване в Швейцария. Оркестърът, хорът и солистите отново бяха основата на международния оперен фестивал "Солотурн Класикс" в град Солотурн - Швейцария. След едногодишна почивка и 20-годишен юбилей през 2010 година, фестивалът "Класикс Опен Еър"с нови сили и с новото си име - "Солотурн Класикс" отново стартира за радост на почитателите на операта не само от Швейцария, но и от съседните Германия и Австрия.

Тази година Русенската опера се представи с пет оперни постановки. Фестивалът изненадващо започна със симфоничен концерт на Русенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров. Последователно бяха представени спектаклите на "Трубадур", "Севилският бръснар", "Набуко", "Отело" и "Травиата". Фестивалната програма традиционно бе разнообразена с голям гала-концерт на солистите. Той бе последван от два спектакъла на оперетата "Царицата на чардаша" с участието на оперетна трупа от хор и солисти от Залцбург, съпровождана от русенския оркестър и от концертната програма "Романтична нощ", в която участваха най-изявените български и чуждестранни солисти на фестивала. Диригенти на спектаклите и концертите бяха Найден Тодоров - предпочитан гост и любим диригент на Фестивала още от 2002 година и италианският диригент Давиде Крешенци, който тази година дебютира на швейцарската фестивална сцена.

На фестивала "Солотурн Класикс" русенският оркестър бе и филхармоничен оркестър, и оперен оркестър, и жанрово концертно съпровождащ оркестър, и оперетен оркестър в двата спектакъла на "Царицата на чардаша". Така русенските оркестранти доказаха отново майсторството си, като показаха своите умения и като опитни филхармоници, и като блестящо съпътсващи оперните и оперетните спектакли оркестранти.

Хорът завладя публиката с безспорните си ансамблови умения и в оперните представления, и в концертната програма "Романтична нощ", където се представи с внушителния хор "О, Фортуна" от "Кармина бурана". Заслуга за това безспорно има известният русенски хор-майстор Христо Стоев, с чиято ненадейна кончина фестивалът загуби един от своите ценни музиканти. Младата хорова диригентка Стелияна Димитрова - Хернани показа своите умения като негов достоен наследник и вдъхнови русенските хористи за безупречно-точното и стилно-артистичното им представяне. 

Повечето от чуждестранните солисти познаваха русенските музиканти от предишни фестивални издания, а някои от тях са гостували през годините и на русенска сцена. Сред тях са драматичните сопрани Мишел Крайдер и Нобору Аомори, лиричното сопрано Ноеми Наделман, баритоните Марцио Джоси и Йоханес Кренцле, тенорите Стефан Чифолели и Марио Маланини - международно признати и известни артисти. Не по-малко популярни са и българските певци - сопраното Нели Кравченко, мецосопраното Даниела Дякова, басът Юлиян Константинов, баритонът Венцеслав Анастасов, басът Ивайло Джуров, тенорът Орлин Горанов, мецосопраното Петя Цонева и басът Пламен Бейков. Релефни и ярки бяха и образите на солистите на Русенската опера Мария Стоянова, Стоян Стоянджов, Владимир Попов, Гиргина Гиргинова, Александър Баранов и Стефан Пенчев, които представиха по-малките роли в оперните продукции.

Русе отново може да се гордее със своите гласове. Венцеслав Анастасов със зрелостта на опитен артист изпълни ролята на Жорж Жермон в "Травиата", а в дуетите и ариите от "Вършебната флейта" и "Трубадур" в програмите на гала-концерта на солистите и в концерта "Романтична нощ" бе "майсторски техничен и артистичен", както отбеляза в рецензията си "Солотурнер Цайтунг". Басът Ивайло Джуров представи Захария в "Набуко" - пророчески мъдър и несломим, а красотата и силата на гласа му блеснаха в концерта "Романтична нощ". Забележително с артистичността и комизма бе представянето на русенския бас Пламен Бейков в ролята на Доктор Бартоло в "Севилския бръснар". Значително бе участието на русенското мецосопрано Петя Цонева - тембристият й глас очарова публиката в "Севилския бръснар", "Набуко", "Отело" и "Травиата".  

Спектаклите на Русенската опера продължават до края на месец юли в Летният театър в Русе. "Кармен" ще бъде представена на 13 юли, петък от 20. 30 часа под диригенството на Григор Паликаров - главен диригент на Националната опера в София. Солисти са Даниела Дякова в ролята на Кармен, Даниел Дамянов в ролята на Дон Хозе и Бисер Георгиев в ролята на Ескамилио.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бури и градушки 2024
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: