Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенските данъчни изненадаха търговци
Автор: Екип Ruse24.bg 13:04 / 24.02.2012Коментари (2)521
©
Тази сутрин инспектори за оперативен контрол в офиса на НАП в Русе извършиха поредната проверка за правилното използване на касови апарати и вярното отчитане с тях на търговските обороти, като допълнителен акцент в работата им е да проверят степента на готовност на търговците за дистанционно свързване с НАП. Три екипа работиха на кооперативния пазар в Русе, защото в него има търговци от различни браншове и повечето от тях са от категорията на дребния бизнес, който традиционно изпълнява законовите изисквания в последния момент.

Инспекторите предоставяха на всички търговци специална брошура на НАП, в която се обяснява какво да се направи за свързването на касовите апарати до 31 март. Такива брошури се раздават от есента на миналата година при всяко посещение на приходен служител в търговски обект, в офис на фирма, при подаване на декларации в салоните за обслужване на клиенти, като екземпляри от нея са предоставени за разпространение и на всички дистрибутори на фискални устройства. Всеки гражданин може да разбере дали търговският обект, в който пазарува, е свързан с НАП, ако на касовата бележка има изображение на географския контур на България, което се генерира автоматично при регистриране на покупката в сървърите на приходната агенция. Така гражданите могат първи да упражнят контрол и да сигнализират за нарушение.

По време на проверката са извършени контролни действия в 18 търговски обекти за търговия със земеделска продукция, с домашни потреби, с облекла, с хранителни продукти, електроуреди и сечива. Не са открити нарушения на изискванията за работа е електронни фискални устройства. От проверените 18 търговци дистанционна връзка на касовите им апарати с НАП са изградили 11, а останалите 7 се заявили, че ще направят това до края на месец март. В близо 200 търговски обекти на кооперативния пазар са разпространени брошури на НАП с информация какво е необходимо за свързване на касовите апарати с НАП.

В следващите седмици ще зачестят такива превантивни посещения по магазини в големите търговски улици, в квартални пазарчета, в центрове за различни услуги и др. Ще бъдат обхванати и различни браншове, за които от досегашните данни на НАП прави впечатление, че има твърде малко търговски обекти с дистанционна връзка на касовите им апарати - например, за търговия на закуски - едва 14 бр., за търговия със строителни материали - само 8 бр. Странно е, че до момента само 1 дискотека, 1 пицария, 1 ателие за копирни услуги и 1 за ремонт на мобилни телефони са изпълнили изискването, а обектите от този сектор са доста в региона. 

Досега дистанционна връзка на касовите апарати са осъществили около 3300 търговци в региона, което е около 60 на сто от очакваното, като в тази бройка не влизат бензиностанциите и аптеките, който вече са направили това. В тази сума, обаче, са включени и 42 търговци, на които при проверки за използване на касовите апарати, са открити нарушения и, освен други санкции, са били задължени в срок от 10 дни да свържат фискалните си устройства с НАП.

Очакванията са, че в предстоящите 5 седмици още 30 % от русенските търговци ще изпълнят изискването. Практически по-малко от 10 на сто няма да са готови до края на периода, основно заради разпространявани слухове, че може да има удължаване на срока за свързване, че е възможно за някой категории търговци изискването да отпадне, че в последните дни цените на устройствата ще поевтинеят значително и т.н.

Всякакви подобни очаквания, обаче, са абсолютно напразни и могат да причинят само неприятности на търговците. Средната цена за региона, на която се извършва цялостно обновяване, обслужване и регистрация на касов апарат, е около 300 лв. и този разход е за предпочитане пред възможността инспекторите на НАП да наложат глоба от 500 лв. и да запечатат търговския обект при неизпълнение на изискването след 31 март.

При замяна на старото фискално устройство с такова с дистанционна връзка търговците трябва да извършат няколко основни стъпки:

1. Пускат се всички отчети, които се изискват при демонтаж на фискалната памет.
2. Обслужващата сервизната фирма трябва да изготви протокол за демонтаж на фискалната памет с причина "бракуване".
3. Протоколът за демонтаж се заверява в НАП, след което фискалната памет на старото устройство се демонтира.
4. Сервизната фирма извършва регистриране на фискалното устройство с дистанционна връзка. Устройството се счита за регистрирано при получаване от НАП на потвърждение за успешна регистрация. Това означава, че устройството вече е обявено и регистрирано в агенцията. Сервизната фирма издава свидетелство за регистрация на фискалното устройство, което вече не се заверява в НАП.

Срокът, в който тези четири стъпки ще бъдат изпълнени, зависи до голяма степен от това кога търговците ще се свържат със сервизната фирма, която обслужва касовия им апарат. Колкото по-рано стане това, толкова по-малко натоварени ще бъдат нейните експерти и по-бързо ще приключат с регистрирането на новото фискално устройство.

Подробна информация какво да се направи, за да се свърже касов апарат с НАП може да се намери на сайта на агенцията www.nap.bg или на нейния информационен тел. 0700 18 700 на цената на един градски разговор.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.02.2012 г.
0
 
 
Русенските търговци изненадаха данъчните...кой с каквото може, някой с кирка,друг с лопата ,а някои със стари касови апарати ...които /не/знайно защо се сменят през 5 години.....
Aнонимен
на 24.02.2012 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: