Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенският лапидариум се превърна в сцена
Автор: Екип Ruse24.bg 16:46 / 17.11.2013Коментари (0)606
©
Лапидариумът към Регионален исторически музей - Русе се превърна днес в сцена, на която беше представен спектакълът "Летописът на Червенския болярин". Представлението и откритият експозиционно-развлекателен атракцион са част от дейностите, реализирани по проекта на Община Русе "Развитие на културно-исторически атракции в градски исторически ансамбъл". Официални гости на събитието бяха народният представител Пламен Нунев, кметът Пламен Стоилов, неговите заместници Страхил Карапчански, Свилен Иванов и Димитър Наков, и.д. гл. арх. Живка Бучуковска и директорът на Дирекция "Европейско развитие" към Община Русе Катя Павлова. Сред публиката бяха и представители на фирмите изпълнители на дейности по проекта.

"Лапидариум е един от трите основни елемента, от този важен за града ни проект", каза преди спектакъла г-н Стоилов. И допълни: "Той има за цел да допринесе за утвърждаването на Русе като популярна туристическа дестинация, която предлага на посетителите възможност по един нестандартен, иновативен, забавен и интересен начин да се докоснат до историята на Русе. Убеден съм, че интерактивните атракции, които ще бъдат реализирани в рамките на този проект, ще провокират интереса на гостите на града към културното наследство на нашия регион и ще допринесат за превръщането му в ключов туристически център не само в страната, но и в Европа".

"Летописът на Червенския болярин" е забавен спектакъл-възстановка, който беше представен на терена на откритата експозиция. Тематиката е съобразена с нематериалното културно наследство, с присъствието на Средновековния град Червен и скалните манастири в Поломието. Представлението е рекламно-промоционално събитие, част от сключения договор с изпълнител Консорциум "Русе за Русе". Сценарист на спектакъла е Илия Деведжиев, а режисьор Евгения Явашева. В него участват актьорите Венцислав Петков, Евгения Явашева, Иван Самоковлиев, Илия Деведжиев, Йовко Кънев, Любомир Кънев, Ралица Константинова и Ясена Господинова.

Проектът "Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл" е финансиран по ОП "Регионално развитие" 2007 - 2013, схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции". Общата му стойност е 4 432 260,90 лева, от които 95,93% се осигуряват по ОП "Регионално развитие" 2007 - 2013, а собственият принос на Община Русе възлиза на 180 393,02 лева. Продължителността на проекта е 24 месеца. Дейностите по него обхващат емблематични за Русе културно-исторически атракции, обвързани в общ туристически ансамбъл, включващ Регионалния исторически музей, Природонаучния музей и РБ "Любен Каравелов".

Лапидариумът е разположен на терена зад Историческия музей. В него ще бъдат експонирани артефакти и макети на културно-исторически забележителности. Изграден е и амфитеатър за различни прояви. В проекта е предвидено посетителите на музея да имат възможност да направят интерактивна разходка в миналото посредством мултимедия, филми и компютърни игри. Целта е предлагането на нов подход при показване на местния туристически продукт.
Интерактивността ще бъде водещ подход при реализирането на атракциите. С помощта на интерактивни средства посетителят ще бъде провокиран сам да потърси информация или да отговори на въпроси, да стане част от историята.
Вторият от включените в проекта обекти е РБ "Любен Каравелов". Фундаментите на старата част на сградата са укрепени чрез сондажни инжекционни микропилоти. Съвсем скоро предстои да приключат ремонтните дейности, които имат за цел обособяване на експозиционни пространства.
Сградата на Природонаучния музей е третия елемент в проекта "Развитие на културно-исторически атракции в градски исторически ансамбъл". Тя се ремонтира основно, като в сутерена ще бъде разположен единственият в страната аквариум, в който ще могат да се видят представители на флората и фауната на Долен Дунав.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: