Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенският университет оглавява консорициум от 70 европейски университета и фирми
Автор: Екип Ruse24.bg 18:36 / 05.10.2008Коментари (0)228
© Ruse24.bg
Изпълнителната агенция по образование и култура към Европейската комисия е взела решение да финансира поредния мащабен проект на Русенския университет - обучение, изследване и иновации в областта на компютинга. Основната цел на проекта е да се създаде мрежа от европейски университети и фирми и да се обединят усилията им за повишаване качеството на подготовката на така необходимите в началото на информационния 21 век кадри по информационни и комуникационни технологии. В предпроектната фаза 70 образователни институции от 31 европейски страни са дали съгласие за включване в новата мрежа на университета.

Това е третият подобен проект, който университетът инициира и координира. През 2001 г. стартира европейски проект за подготовка на бакалаври и магистри, а през 2004 г. - за подготовка на докторанти в областта на компютинга. За създаването на тези две тематични мрежи и за техния образцов мениджмънт Русенският университет, още преди влизането на България в Европейския съюз, получи от Брюксел плакет „Партньор на Европа".

В своето поздравително писмо до доц. Христо Белоев - Ректор на университета по повод одобряването на проекта министърът на европейските въпроси Гергана Грънчарова между другото пише: „Пожелавам успех при осъществяването на проекта! Като координатор на подобен наистина грандиозен проект Русенския университет безспорно има шанса да утвърди доброто си име сред европейските университетски среди."

Съвсем наскоро пристигна и друга добра вест - Научният съвет на Словашкия технологичен университет, който е един от дългогодишните партньори на РУ, е взел решение за награждаването на г-жа Стоянка Смрикарова - автор и мениджър на проекта с престижния медал на името на Волфганг фон Кемпелен - благородник от Братислава, който през 18-ти век изобретява първата в света механична говореща машина.

Досега този медал е бил връчен само на 12 човека за принос в областта на информационните технологии. Г-жа Смрикарова е първата жена и първият чужденец, удостоен с тази награда. Между многото поздравления по повод награждаването й с този медал са и тези на акад. Петър Кендеров и акад. Кирил Боянов. Медалът ще бъде връчен на тържествена церемония по време на предстоящата първа среща на членовете на тематичната мрежа.

С одобряването на новия проект Русенският университет се нарежда сред лидерите в областта на международното сътрудничество не само в страната, но и в Европа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: