Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенско село е домакин на международна изложба
©
На 21 септември, събота, в училището в с. Горна Липница се открива изложбата на международната Арт резиденция "Старото училище" – издание септември 2024 г. - "Творческа България за Света".

По време на изложбата ще видите творбите на гостуващите в резиденцията артисти, сътворени по време на престоя им в селото:

Лукас Кроул ( Австралия/Шотландия) – ще представи своя пърформанс "БАБА":

"През 1980 г. баба ми и дядо ми, заедно с майка ми, нейната сестра и брат ми, имигрират от Глазгоу в Австралия. Аз съм първият член на семейството, който е роден там. Моята идентичност, както при повечето деца на имигранти, се чувства свързана с мястото на произход на семейството ми и с мястото, където съм израснал.

Хората по цял свят използват танца и ритуалите, за да изразят връзката си с мястото. Когато отиваме в нова земя и установяваме своята екосистема, ние едновременно приемаме новия свят, в който се намираме, и изразяваме частите от себе си, които носим от родното си място. Това създава акорд на дисонанс, но все пак е акорд. Сега бих искал да изпълня едно хоро за вас, с малко шотландски привкус............."

Мариана Соломониду (Кипър) – ще представи своята инсталация  "Не ме наранявай повече...":

В "Не ме наранявай повече..." Мариана Соломониду изследва паралела между човешката и архитектурната травма, като използва изцелението като основна тема. Вдъхновена от естествената среда на Горна Липница, артистката създава "кръпки" от местни материали - като плодове, семена и листа, които символизират възстановяването, устойчивостта и повторното свързване с мястото.

Инсталацията "Не ме наранявай повече..." приканва зрителя да се замисли върху собствения си опит с травма и възстановяване, като подчертава, че както в архитектурата, така и в човечеството процесът на изцеление е акт на възвръщане на целостта въпреки несъвършенствата.

Селин Гьоксел (Турция) – ще представи серия от картини "Природата, която ме обгръща":

Преди три години дойдох в Арт Резиденция "Старото училище" и това промени живота ми по много добър начин. Като градски човек съм силно изложена на шума и тълпата. Плодородното поле, което обожавам и по което обичам да се разхождам денем и нощем, се превърна в моето място за бягство в съзнанието ми, когато съм прекалено претоварена.

Според моя опит това е място, където усещаш тишината, нищото, но след това и пълнотата. Мога да кажа, че полето на Горна Липница ме обгръща със свобода и радост, така че с радост се задействам да творя.

В ателието на Магьосника в сградата на Старото училище първо ще видите пейзажна картина с дължина около 6 м, която изобразява полето със сено през деня, по залез слънце и през нощта. Също така създадох и можете да видите и 5 акварелни картини, за които също се вдъхнових от заобикалящата среда.

Димитър от L.Y.R.A ( България) – ще представи своя творческо-философски мисловен експеримент (под формата на две картини) - БЛОК СХЕМИ на Устойчивата Революция, протичаща в: България и държавите от Балканите/Развитите държави от света

Тези картини и този експеримент анализират един от възможните пътища на бъдещо, устойчиво развитие на България, Балканите и Европа в едно с природата. Въпросният път e базиран на творчеството.

Наблюдавайки България и света днес /20.09.2024 г./ виждаме, че те "боксуват" и отчаяно търсят система от идеи, които да им дадат смисъл и вяра да продължат напред.

Нуждаем се от нова политическа теория с нов субект. Този субект може да е творчеството, като философско понятие, така както го разглеждат философите, като Николай Бердяев и Джорджо Агамбен. Новата теория може да е Творческа Политическа Теория.

Място: Сградата на училището в Горна Липница – 2 етаж

Време: 17.30 ч.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
преди 2 ч. и 30 мин.
0
 
 
Защо пишете глупости. Селото не е в област Русе, а Велико Търново.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: