Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
С 20% повече актове за нарушения на Закона за горите в Област Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 14:42 / 04.08.2011Коментари (0)294
Анализ на дейностите по опазването на горите през първото полугодие на 2011 г. беше представен на заседание на Консултативния съвет по опазване на горите и дивеча в Област Русе. Беше отчетено, че за първото полугодие на територията на областта са проверени 85 сечища, 110 дървопреработващи фирми, складове и борси за дървесина, 708 МПС, 215 каруци, 582 физически лица, 5 ловни дружини, 39 ловци, 141 риболовци и 5 изкупвателни пункта за билки.
За откритите нарушения са съставени 92 акта, от които 84 по Закона за горите, 2 по Закона за лова и опазване на дивеча, 5 по Закона за рибарството и аквакултурите и 1 по Закона за лечебните растения. Голямата част от актовете са за транспортиране и съхранение на немаркирана или без документ дървесина. Нарушенията са за малки количества 0,5 - 1 м3. Издадени са 75 наказателни постановления /на останалите 17 акта също ще бъдат издадени НП/, с които са наложени глоби и обезщетения за 6830 лв.
По съставените актове са задържани: 40 м3 дървесина, 1 отстрелян фазан, 3 МПС, 17 каруци, 4 моторни триона, 1 брадва, 1 законно притежавана пушка и 2 коня.
В сравнение със същия период на миналата година актовете са се увеличили от 72 на 92, което е над 20%.
Активизирали са се отново районите с концентрация на нарушения в ДГС-Бяла - селата Дряновец, Полско Косово и Екзарх Йосиф; в ДЛС-Дунав - селата Стамболово, Малко Враново и Голямо Враново.
ДЛС "Дунав", ДГС-Бяла и "Ветовска гора" ЕООД имат изготвени и защитени Годишни оперативни планове за защита на горските територии от пожари за 2011г. В тях са конкретизирани задачите, които трябва да се изпълнят по време на пожароопасния сезон в горите, който е обявен на територията на Област Русе от областния управител от 01.06.2011г. На общините собственици на гори, които нямат такива планове са изпратени писма с технологичните планове за поддържане на предвидените в техните територии минерализовани ивици.
До момента на територията на областта има възникнал 1 горски пожар в ДГС-Бяла на площ от 10 дка, без да са нанесени щети на гората. Запалването е станало през месец март, още преди обявяване на пожароопасния сезон, в следствие на опожаряване на стърнище в съседство с гората.
От 2009г. ДГС-Бяла притежава високопроходим автомобил, оборудван за разузнаване и първоначална атака на горски пожари, който вече неколкократно е доказвал възможностите си да се справя с малки запалвания на трудно достъпни терени.
Във всички населени места има изградени доброволни формирования за гасене на горски пожари от по 5-10 човека.
В края на заседанието се прие решение за извършване на съвместни проверки с РИОСВ, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, Дирекция "Инспекция по труда", Областна дирекция на МВР, НАП и Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" на складовете за продажба на дърва за огрев и за преработка на дървесина, на ловните дружинки относно редовността на притежаваните от тях разрешителни и други относими документи, на водоемите за любителски риболов.
Беше потърсено съдействието на областния управител за привеждане дейността на Общинските администрации в съответствие с изискванията на Закона за горите относно управлението и опазването на горите, които са на тяхната територия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: