Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Слагат камери на църквата "Всех Святих" заради вандали, оборудват я с електронни камбани
Автор: Екип Ruse24.bg 11:54 / 17.07.2013Коментари (1)938
©
Собствеността на новостроящата се църква "Всех Святих" в Парка на възрожденците в Русе да бъде прехвърлена на Русенската митрополия. Това решение беше взето по време на организирана вчера по инициатива на кмета Пламен Стоилов работна среща във връзка с довършването и пускането в експлоатация на храма. На нея присъстваха съпредседателят на УС на Сдружение "Всех Святих" инж.Божидар Йотов и членове на съвета. Другият съпредседател - Н.Св. българският патриарх Неофит беше представляван от протосингела на Русенската митрополия архимандрит Виктор и от Ангел Младенов - секретар на митрополията. 

По покана на Стоилов в заседанието участваха и членът на Съвета на директорите на "Топлофикация Русе" Георги Недев и Христофор Филев - управител на ЕНЕРГО-ПРО - Русе. Сред присъстващите бе и председателят на Общински съвет - Русе засл.проф. Васил Пенчев. 

В началото на срещата, управителят на фирмата - изпълнител на обекта "Интис" ООД - Теодорин Патриков запозна участниците в нея на какъв етап се намира строежът на храма и набеляза довършителните работи по него. Той алармира, че вандали вече посягат към ел.кабели на църквата и призова да бъде организиран охранителен режим. Кметът Стоилов се ангажира в кратки срокове да бъде поставено видеонаблюдение, за да се опази църквата от посегателства.
 
Членът на УС на Сдружение "Всех Святих" Валентин Христов предложи г-н Патриков да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Русе", предвид заслугите му за изграждането на храма. Стоилов и останалите участници в срещата подкрепиха предложението, което ще бъде внесено за одобрение от Общински съвет - Русе. 

Арх. Тончо Тончев, който е автор на проекта за новия храм, също направи известни разяснения във връзка с довършването на църквата. Стоилов информира присъстващите, че столична фирма е заявила готовност безвъзмездно да изработи иконостас и предостави нейни контакти на представителите на Русенската митрополия. 

Участниците в заседанието се запознаха с писмо от името на Н.Св. българския патриарх Неофит. В него се изразява становище на Епархийския съвет на Русенската митрополия, според което е необходимо за се свика Общото събрание на Сдружение "Всех Святих", което да констатира, че целта, за която е създадено е изпълнена. На него да се вземе решение собствеността на църквата на бъде прехвърлена на митрополията и сдружението да се разпусне. 

В становището пише още, че за приемането на обекта не е необходимо изографисване, изработването на иконостас и обзавеждане. В него се подчертава, че е по-удачно да се изработи нов иконостас, копие на стария. Запазените икони ще бъдат съхранени и поставени на новия иконостас. Според становището, изографисването на храма не стои на дневен ред и ще се обсъжда на по-късен етап. Епархийският съвет потвърждава в това писмо мнението си, че подовата настилка на храма е необходимо да е гранитна, отоплението да се извършва с радиатори, а камбаните да са електронни, предвид по-лесното им обслужване и функциониране. След предоставянето на собствеността на храма на Русенската митрополия, ще бъде назначено църковно настоятелство под председателство на архимандрит Виктор. 

Представителите на комуналните дружества също потвърдиха заявената от тях готовност да присъединят безвъзмездно към мрежите си новата църква. Г-н Стоилов призова всички, които биха се ангажирали с изготвянето на проекти за тези дейности, да се обърнат към него, към Сдружението или към Русенската митрополия. 

В края на заседанието беше взето решение Общото събрание на Сдружение "Всех Святих" да се свика за последно заседание на 20 септември, от 14ч., в Заседателната зала на III-я етаж на Община Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.07.2013 г.
0
 
 
Просто избийте мръсните цигани и проблемът с вандализма и кражбите ще изчезне.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: