Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
След месец под земята и руска Коледа Теодор Кисимов се завърна в родния Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 11:42 / 18.01.2009Коментари (0)500
©
26 дни живот във втората по дълбочина пропаст в света Снежная-Межоная-Илюзия в планината Хипста в Абхазия, два неуспешни и трети успешен опит за излизане на повърхността, празнуване на Нова година на 1750 метра под земята, но затова пък с торта, подаръци, дядо Мраз и дори фойерверки, почти двуседмичен пешеходен преход от входа до крайната точка в пещерата. Това са само част от предизвикателствата, които за почти месец преодоля русенецът Теодор Кисимов. Два дни след завръщането си, разказвайки, той се сеща и за още нещо, и още нещо, и вероятно ще се сеща още дълго време.

Теди участва в експедиция на руснаци и украинци. Почти винаги първо го питат „защо" и „каква беше целта".

Снежная-Межоная-Илюзия е всъщност система от три пещери. Снежная е изследвана в продължение на много години, за да стигнат авантюристите накрая и до Илюзия (през 2007 г.), чиито вход е разположен на най-голяма надморска височина. Започва обратният процес - свързват Илюзия с Межоная (която от 80-те пък има връзка със Снежная) и преди малко повече от година обявяват системата за втората по дълбочина в света - обща дълбочина 1750 м.

Целта на последната експедиция, в която участва и Теди Кисимов, е да намери продължение на пещерата в най ниската част на пропастта. На 14 декември миналата година влизат през Илюзия и 12-13 дни ходят пеша, катерят се и се спускат п

©
о въжета, плуват и си проправят път до дъното на Снежная - до най-дълбоката точка на системата. Това е най-тежката пропастна пещера в света, вървяхме 15 километра, за сравнение най-дълбоката пещера в света, в която влязох през 2005 г., Крубер-Вороня, пътя към дъното е около 5 км и ги извървяхме за почти 9 дни, споделя Теди. Важното е, че българинът, заедно с руснаците и украинците намират продължение на пещерата, която след края на експедицията е по-дълга с близо 700 метра и малко по дълбока.

Авантюризмът е заложен в човека, е едно от обясненията, които русенецът дава за участието си и целта на експедицията. Разбира се, има и далеч по-сериозни причини - това е наука със спортен елемент в голяма степен, е другото обяснение. Най-високите планински върхове са вече известни, знаят се и моретата и океаните и в днешно време все повече учени обръщат поглед към неизследваното достатъчно подземно пространство, е още един аргумент.

По план хеликоптерът, който ги отвежда до входа на пещерата, трябва да ги вземе на 8 януари. След два неуспешни опита заради лошото време, членовете на експедицията са прину
©
дени да се върнат обратно в Снежная-Межоная-Илюзия. Това е най-съкрушителният за тях момент. Всички са с нагласата, че ще си отидат скоро у дома, захвърлили са калните и мокри дрехи и сега са принудени отново да ги облекат. Чупихме замръзналите си дрехи, за да влезем пак в тях, разказва Теди Кисимов.

На вторият ден се изкачват пак на повърхността за да видят как вали сняг на парцали. За полет на хеликоптера не може и дума да става. Прогнозата е лошото време да продължи 6 дни. Оставят един дежурен на входа, спускат се обратно и започват да пресмятат провизии, гориво за отопление и готвене. Оказва се, че имат в наличност всичко на всичко 2 литра бензин, който, при икономично ползване, ще стигне едва за 3 дни. В нашата палатка решихме да лежим, да пестим енергията си (което е свързано и с храната). Правят си по половин чаша чай с по половин лъжичка захар. Няколко часа по късно дежурният се спуска и съобщава, че времето се е прояснило. Настава радост, но и концентрация - всички бързат, за да не изпуснат момента и облаците отново да запушат хоризонта, изоставят в пещерата голяма част от багажа си. Когато са само на 40-ина метра от изхода, той е затрупан от лавина в която попадат трима от пещерняците. За щастие всички са добре и успяват сами да се откопаят.

Разчистват снегът (по думите на Теди е „до над пояс") облечени в мокрите от пещерата дрехи, товарят багажа и себе си, хеликоптерът ги оставя на плаж на около 10 км от пещерата, бързат към местната гара и след по-малко от половин час русенецът е вече във влака за Русия. Оттам пътят е ясен - с автобус и влак през Украйна и у дома - в Русе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: