Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Социални практики по френски модел ще прилага община Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 13:21 / 04.10.2013Коментари (0)406
© Ruse24.bg
Разкриване на дневен център за бездомни и сформиране на мобилни групи за социална и психологическа подкрепа за хора без покрив. Това са само част от добрите социални практики, с които експерти от Община Русе се запознаха при визитата си във Франция, по покана на Женвиев Коля - директор дирекция "Европа" към "Secours Catholik" - Франция. 

Работата на Католическата организация "КАРИТАС" на място имаха възможност да наблюдават директорите на общинските дирекции "Здравни и социални дейности" и "Обществен ред и сигурност" Мариела Личева и Спасимир Димитров. Ръководите на русенската група бе Стефан Марков - изпълнителен директор на "КАРИТАС - Русе". В делегацията участваха още Татяна Дончева - директор на Регионална дирекция за социално подпомагане - Русе и Мартин Николов - управител на Общински приют за бездомни лица "Добрия Самарянин" - Русе. 

Целта на визитата беше обмяна на опит и споделяне на добри практики при разкриване и функциониране на социални услуги за бездомни лица. Тя включваше посещение на социални услуги в Бордо и Париж. 
 
В Бордо, делегацията посети центрове за настаняване на бездомни лица и центрове за подкрепящи социални услуги, в които се осъществява почасова ориентация и консултация, оказване на спешна социална помощ и мобилна психиатрична работа на терен с бездомни лица. Българските представители имаха възможност да се запознаят с предоставяните услуги и да наблюдават пряката работа с потребителите им. 

Русенските експерти се срещнаха с ръководството на Община Бордо. Те се запознаха с френския модел на общинска координация на социалните услуги и обмениха информация за добри практики, утвърдени в двете страни. 

Българската делегация посети и Дневен център за бездомни лица на "КАРИТАС - Париж". Бяха проведени две работни срещи в централния офис на "КАРИТАС - Франция" -с експерт от организацията, работещ по проблемите на бездомните лица и с представител от Брюксел на Европейската федерация на националните организации, работещи с бездомни лица. 

Други добри практики, с които се запознаха експертите от Русе, са развитата мрежа от доброволци към организациите във Франция. Тя е резултат от законодателни промени, които дават различни преференции и предимства за хората, които работят доброволно. В делегацията на "КАРИТАС-Париж" са назначени 11 специалисти, а доброволците са 50. На това обстоятелство се дължи големия успех на мисиите на неправителствените организации, които самостоятелно управляват социалните услуги във Франция. Финансирането е държавно и директно се привежда на НПО-тата, без участието на общините.

Добра практика, която също би намерила практическо приложение в български условия е Центъра за разпределяне, консултиране и координиране на приетите сигнали, към който е разкрита безплатна денонощна телефонна линия. На нея се приемат всички сигнали, свързани с лица нуждаещи се от помощ. В такива случаи се уведомява службата за Спешна социална помощ, която разполага с автомобили и незабавно се отзовава на посечения адрес, където е установено бездомно лице. Екипът провежда консултации на терен или настанява в подслона на организацията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: