Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Спелео клуб "Приста" празнува 53-ия си рожден ден на експедиция
Автор: Екип Ruse24.bg 16:50 / 06.10.2009Коментари (0)400
К. Стоилов и Т. Кисимов на дъното на най-дълбоката пропаст в света Вороня-Крубер '2005
53-я си рожден ден русенския спелео клуб „Приста" ще отбележи с републиканска експедиция „Емен - 2009", която ще стартира на 14 октомври. Пещерняци от различни български спелео клубове ще се съберат в района на Еменската пещера, за да отбележат годишнината на русенските си колеги, но и да продължат изследванията на този интересен карстов район.
Във връзка с предстоящата честване и експедиция предлагам на Вашето внимание кратка история на клуба и няколко фотографии от миналото му.

В далечната 1956 г. ентусиазирана група млади хора от Русе създават секция по пещерен туризъм, която по-късно прераства в пещерен клуб. Под ръководството на д-р Георги Икономов, първият му председател, младите изследователи започват проучвания в най-голямата пещера в района - „Орлова чука". Направена е първата й карта. Изследвани са и множеството по-малки пещери, ниши и скални манастири в Поломието.

През следващите 25 години клубът се изгражда и развива, ръководен от Иван х.Иванов, Е. Унджиян, С. Стефанов и заема водещо място сред пещерните клубове в страната. Продължава изследването на карста по Русенски Лом и притоците му. „Орлова чука" достига 10 км дължина. При по-значими пещерни находки се работи съвместно със специалисти от Русенския Исторически Музей. Правят се спелеозооложки, спелеоклиматични и археологически изследвания.

През 80-те и 90-те години на XX в. СК „Приста" разширява дейността си в още два карстови района - Еменският, край В.Търново и „Стенето" - над гр. Троян. Там пещерите са предимно водни и пропастни, което прави изследването им още по-значимо. Открити и картирани са много нови пещери, две от които носят имената „Русе" и „Приста". Водещ изследовател и картировач по това време в клуба е Камен Димчев.

През последните години, с отварянето на границите и възможността за пътуване по света, русенските спелеолози регистрираха и сериозни международни постижения. Теодор Кисимов работи в международни изследователски експедиции и достигна до дъното на двете най-дълбоки пропастни пещери в света - „Вороня-Крубер" (-2191 м) и „Снежная" (-1753 м).
Наред с майсторските постижения, в спелео клуб „Приста" продължава и „обикновената" дейност - провеждане курсове за обучение на пещерняци, запознаване младите колеги с работните карстови райони на клуба. Вече трета година се провежда фотоконкурс „Пещерите и ние" и Кинопанорама за планини, екстремни спортове и приключения. С цел популяризиране на спелеологията СК „Приста" активно работи с ученици и студенти.

Клубът на пещерняците е част от ТД „Приста". С осигурената материална база за практикуване на спелеология и помещение за клубни сбирки, а до голяма степен и с ежегодната финансова подкрепа на туристическото дружество, спелео клубът продължава уверено в своето второ 50-тилетие. С опита и мъдростта на по-възрастните, с ентусиазма и енергията на младите, СК „Приста" е сред организациите, издържали проверката на времето и доказали се чрез работата си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: