Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Средно по 1,5 млн.лв. в повече на месец влиза в русенската НАП
Автор: Екип Ruse24.bg 11:17 / 15.12.2009Коментари (0)359
От 21 август на ГКПП „Дунав мост" на секторите за влизане и излизане от България се извършва физически контрол на транспортираните стоки, съгласно заповед на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов. Това се извършва в съдействие с митническите служители, основано на Инструкцията за взаимодействие и обмен на информация между Агенция „Митници" и НАП и Заповед на директора на Агенция „Митници".

Контролът се осъществява денонощно на 2 смени по 12 часа, в които участват по 4 човека на смяна /по 2-ма на вход и изход/. Те са оборудвани с 4 копирни апарати. Основните документи, които се проверяват са: т. нар. Инвойс-фактура, в която има данни за стоката и ЧМР - международната товарителница, която за акцизните стоки трябва да е комплектована и с ПАД - придружителен акцизен документ и талона за регистрация на товарния автомобил. Документите, които придружават стоката, се копират в 2 екземпляра /по 1 за Митница-Русе и 1 за ТД на НАП-Русе/ и се завеждат под номер в електронен регистър. В случаите, когато превозното средство е празно, се пише протокол за проверка за установяване движението на стоката. Времетраенето на 1 проверка е различно в зависимост от вида на стоката, нейното количество и други параметри. В повечето дни проверките са между 200-300 бр. За целия период са извършени над 17 000 проверки.

Информацията се изпраща в края на всяка смяна в ЦУ на НАП за анализ и документите се препращат за последващ контрол до другите териториални дирекции в страната. Документите, които касаят фирми регистрирани на територията на русенска област, се обработват от сектор „Селекция и координация" на ТД на НАП-Русе и на основата на получената информация се възлагат на ревизионните екипи контролни действия.

Досега са определени за проверки повече от 50 фирми, осъществили ВОП - вътреобщностно придобиване - т. нар. в миналото „внос". Вече са започнали проверките и инвентаризации в 39 фирми от региона. Следи се осчетоводяването на фактурите от ВОП и начисляване на ДДС за регистрираните по ЗДДС фирми. За невключени в Дневника за покупко-продажби фактури от ВОП и за неначислено с протокол дължимо ДДС има съставен 1 бр. АУАН по чл. 180а от ЗДДС. Санкцията е 5% върху сумата на неначисления данък, но не по-малко от 50 лв. Има и случай, в който е установено, че наша фирма е внесла стоки от Румъния на стойност над 20 000лв., но не е подала заявление за регистрация по ЗДДС не по-късно от 7 дни преди датата на данъчното събитие. Така фирмата е нарушила чл. 99, ал. 3 от ЗДДС, като си е спестила внасянето на данъка, но за това се предвижда санкция от 5% върху следващия данък, ако лицето е било регистрирано, но не по-малко от 50 лв. На фирмите, които са си позволили нарушения, се назначават цялостни ревизии.

При анализ на данните за Русенския регионален координационен център на НАП и Агенция „Митници" за декларирани ВОП за периода от 1 август до 31 октомври и съпоставянето им с резултатите от 1 януари до 31 юли от задължени лица, регистрирани по ЗДДС в ТД на НАП - Русе, е установен ръст на увеличение средно за периода с 16%. За декларирани ВОП от задължени лица в ТД на НАП - Силистра този ръст е 26,8%, а в ТД на НАП - Търговище увеличението е 32,8%.

В левово изражение средно за 1 месец увеличението в ТД на НАП - Русе е 1,5 млн. лв. Реално от началото на проверките приходът от ДДС в републиканския бюджет само от русенската дирекция се е увеличил с над 4, 5 млн. лева. И този ръст на декларираните внесени стоки е на фона на значителен спад в превозването през границата на различни товари - най-вече популярното китайско карго.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: