Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Стартира Седмицата на пожарната безопасност
Автор: Екип Ruse24.bg 15:13 / 08.09.2008Коментари (0)312
© Ruse24.bg
За пореден път след 1994 г. в страната чрез Седмицата на пожарната безопасност общественото внимание ще бъде привлечено към въпросите по осигуряването й. По традиция тя ще съвпадне професионалния празник на българските огнеборци 14 септември.

14 септември се чества като Професионален празник на служителите от органите за пожарна безопасност и спасяване при МВР по решение на Министерския съвет от 1995 година. С него се възстановява десетилетна традиция тази дата да се отбелязва като професионален празник на българските огнеборци - по решение на открития на 14 септември 1905 г. в столицата Първи пожарникарски събор, като се отдава дължимото на неговото програмно значение за развитието на пожарното дело в страната.

Русенската пожарна е служба с традиции и 125 годишна история. През 1883 г., пет години след Освобождението, е създадена професионална пожарна команда в град Русе,  която получава една дървена кула за наблюдение, две ръчни бутални помпи и помещение за пожарникарите, ползвано за битови нужди. Оттогава са първите писмени източници - протоколи на Русенския общински съвет от 1883 г.

В  нашия град е създадено Първото доброволно пожарно дружество "Развитие" през 1896 г. Дружеството на доброволците по-късно е преучредено през 1906 г. и преименувано в Дружество на доброволните пожарникари и спасители "Спасител".

Акцентът на Седмицата на пожарната безопасност ще е преди всичко върху обществения характер на въпросите на пожарната безопасност, като се търси активното отношение на гражданите към мерките за пожарна безопасност.

Ще работят приемни за граждани в ПБС и в шестте районни служби с открити телефонни линии за връзка, на които ще дежурят инспектори, от днес до петък в часовете от 10.00 до 12.00 и от 13.00 до 15.00.

Утре от 11.00 часа пред Паметника на загиналите пожарникари, намиращ се пред сградата на Първа районна служба ПБС - Русе, ще бъдат поднесени венци и цветя. Предвижда се да се състои и традиционната среща на настоящи и бивши служители на Русенската пожарна.

На 10 и 11 септември ще се проведе Турнир по тенис на маса за пожарникари във Втора районна служба ПБС - Русе.

Успоредно стартира кампанията по подновяване работата с младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец", с разясняване на статута, реда за сформиране и участие в тях.

Съдия и двама ръководители и преводачи на чужди делегации, които са служители в "Пожарна безопасност и спасяване" в ОД на МВР - Русе, ще вземат участие в организацията и провеждането на IV Световен шампионат на пожарникарите и спасителите -София 2008 от 11 до 13 септември.

Активно се работи и по подготовката и изпращането на отбор от СОУ по европейски езици "Св. Константин Кирил Философ" за участие в "VI международни младежки състезания за млади пожарникари и спасители", които ще се проведат от 17 до 25 септември 2008 година в Детски здравен лагер "Зубрьонак" в Република Беларус.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: