Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Тематични проверки в пет области ще оценяват подготовката на страната ни за присъединяване към Шенген
Автор: Екип Ruse24.bg 17:07 / 13.01.2009Коментари (0)176
© Ruse24.bg
Полицейското сътрудничество, защитата на личните данни, визите, сигурността на морските и въздушните граници ще бъдат във фокуса на проверките през тази година. На среща в Русе представители на България и Румъния обсъждаха разширяването на партньорството в контекста на политическата заявка на двете държави през март 2011 година заедно да бъдат приети в Шенгенското пространство и като част от него да покажат висока степен на сигурност за Европейския съюз и гражданите му

Взаимодействието между България и Румъния в процеса на подготовката за присъединяване към Шенген и по-конкретно оценката по Шенген на двете страни бе темата на проведената среща днес в Областната дирекция на МВР в Русе. В двустранните разговори участваха заместник-министърът на вътрешните работи на България Калин Славов и Трифан Тибериу, държавен секретар и директор на Генерална дирекция "Шенген" в Министерството на вътрешните работи и административната реформа на Румъния, представители от различни структури на двете ведомства, ръководителите на делегациите.

Основният акцент и усилията на вътрешните министерства на двете страни в процеса на подготовка за присъединяване към Шенген са насочени към разширяване и засилване на доброто партньорство и сътрудничеството в тази област, заяви министър Калин Славов. Той подчерта, че в контекста на темата политическата заявка на двете държави е през март 2011 г. заедно да бъдат приети в Шенгенското пространство и като част от него да покажат висока степен на сигурност както за Европейския съюз, така и за европейските граждани. "Защото Шенген означава пространство на сигурност, равна и сравнима с всяка една европейска държава."

По време на срещата са дискутирани въпроси, свързани с възможностите за взаимодействие в рамките на предстоящия мониторинг за подготовката на държавите ни за присъединяване към Шенгенското пространство. В процеса на подготовка през януари миналата година между България и Румъния бе подписана съвместна декларация, по силата на която двете държави осъществяват тясно сътрудничество с цел постигане на максимална степен на съгласуваност на действията. Одобрен бе и график за провеждане на съвместни оценъчни мисии. В края на миналата година, на 5 декември, бяха представени отговорите на въпросника "Оценка по Шенген" пред работната група "Оценка по Шенген". Всичко това бе оценено високо от европейските експерти и от комисията, поясни зам.-министърът.

През 2009 г. предстоят няколко тематични проверки в пет области - полицейското сътрудничество; защитата на личните данни; визите; морските и въздушните граници. Акцент в разговорите е била проверката в областта на "Полицейското сътрудничество". Договорени са две важни споразумения, които в най-скоро време ще бъдат финализирани. Виждането на двете държави е за преобразуване на Контактното бюро /"Дунав мост"/ в Гюргево в Контактен център, с което ще се разширят неговите функции и възможности. Това означава по-добър обмен на информация и сътрудничество в повече области от значение за сигурността - като гранична охрана, полиция, митници, служби за административен контрол и др.
Друга обсъждана тема е Споразумението за трансграничното полицейско сътрудничество по наказателноправни въпроси. Министър Славов подчерта, че вътрешните Шенгенски граници са споделени граници, споделена отговорност между държавите членки и в тази връзка се включват нови за двете страни форми на сътрудничество по Шенгенските стандарти. Като пример той посочи трансгранично наблюдение, трансгранично преследване. С други думи органите на едната страна да имат възможност да действат на територията на друга. Постигнатият прогрес в това отношение той оценява като изключително постижение на двете страни в тази нова област.

Доброто сътрудничество и партньорство при проверките и при самото присъединяване към Шенгенското пространство означава, че всички детайли по въпросите, касаещи Шенген, трябва да са максимално уеднаквени за двете държави, обобщи Трифан Тибериу, държавен секретар и директор на Генерална дирекция "Шенген" в Министерството на вътрешните работи и административната реформа на Румъния. Румънският ръководител изтъкна, че двете страни са се разбрали да предприемат форсмажорни усилия за приключване на главата "полицейско сътрудничество", разгледани са конкретни мерки, които ще съпътстват изискванията на Шенген към правораздавателните органи, също и засилването на мерките по контрол от двете страни. Целта на всичко това е да се осигури на гражданите на България, на Румъния и на Европейските граждани едно спокойно и сигурно Шенгенско пространство - обобщиха разговорите двамата ръководители.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: